NRK Meny
Normal

Gnister fra togbremser førte til brann

Det er sendt ut obs-varsel for stor skogbrannfare i Nord-Trøndelag. Innsatsleder i politiet sier brannen i Grong kunne ha blitt mye større.

Laster kart, vennligst vent...

Det var i dette området i Lurudalen ved Grong at gnister fra toget førte til flere branntilløp.

Det er et tog på nordlandsbanen hvor bremsene antakeligvis har ligget innpå på et hjulsett og skapt varmgang. Det har slått gnister og det har antent skogen, sier politioverbetjent i Grong, Vidar Sunde, til NRK.

Det var flere mindre branntilløp i Lurudalen i Grong.

Brannmannskaper fra både Snåsa, og Grong var raskt på stedet og fikk slukket brannene.

Skjedd før

Politioverbetjenten kan fortelle at gnister fra tog ofte er årsak i at små branner starter. Sist det skjedde var i fjor, på Levanger, mener Sunde.

Bjørn Sørum

Banesjef på Nordlandsbanen, Bjørn Sørum, sier de vurderer å anskaffe egne hengere som har plass til brannbiler og mannskap.

Foto: Privat

– Dette skjer med ujevne mellomrom. Bremseklossene ligger innpå, det blir varmgang og det slår gnister som antenner det på siden av skinnegangen. Det var bra at det ble oppdaget så tidlig, hvis ikke kunne det ha blitt mye større, sier Vidar Sunde, til NRK.

– Nå vurderer Jernbaneverket å anskaffe hengere som gjør at brannbiler kan fraktes til områder der det brenner. Det forteller banesjef på Nordlandsbanen, Bjørn Sørum.

Stor skogbrannfare

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om lokalt stor skogbrannfare i Trøndelag.

– Brannvesenet sa at de vil følge med nøye, fordi det er veldig tørt i området. Jernbaneverket har også sendt ut et lokomotiv som skal sjekke skinnegangen der toget har kjørt, sier politioverbetjent Vidar Sunde, til NRK.