Glemmer igjen passet hjemme

Mange flypassasjerer glemmer passet sitt, og på Værnes måtte politiet skrive ut 561 nødpass i løpet av 2012.

Marit Stigen, lensmann, Stjørdal

Lensmann Marit Stigen i Stjørdal mener altfor mange glemmer passet sitt hjemme når de skal reise på tur.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Naudpass

I fjor måtte politiet på Værnes skrive ut 561 slike nødpass på Værnes.

Foto: Politiet

Politiet må stadig oftere skrive ut nødpass til flypassasjerer. For veldig mange glemmer igjen passet sitt hjemme når de skal på tur.

Økning på 161 prosent

– Siden 2004 har vi hatt en økning på 161 prosent i antallet nødpass på Værnes, og det er en ekstrem utvikling. Så servicenivået vårt er høyt, mener lensmann Marit Stigen i Stjørdal.

Nå ber hun folk være mer oppmerksomme når de skal ut på tur.

– Alle bør nå sjekke passene sine, og det gjelder absolutt alle i familien. Er passet utgått, så dra til nærmeste politistasjon eller lensmannskontor for å få ordnet et nytt, oppfordrer Stigen.

– Enkelt å bestille tur

Marit Stigen mener årsaken til glemsomheten blant de reisende er klar.

– Vi ser at det er enkelt å bestille en tur i dag, og ofte bestilles turen før passet er sjekket. Det er nok en trend vi ser oftere enn før. Men man skal huske på at et nødpass bare gjelder for en reise, og det er like dyrt som et ordinært pass. Et vanlig pass varer jo i ti år for en voksen, sier Marit Stigen.

Bjørnar Kyllo er funksjonsleder for grensekontrollen på Værnes.

Enkelte gjengangere

– Vi hjelper til så godt vi kan, og mange glemmer særlig å sjekke passene til barna sine før de skal reise. De har jo kortere gyldighet enn de voksnes pass, sier Kyllo.

Han opplever også at enkelte er mer glemsomme enn andre passasjerer.

– Vi har noen gjengangere, ja. Men den som kommer for femte eller sjette gang for å få nødpass, har brukt opp servicemuligheten til politiet. Han får ikke hjelp til å skaffe seg nødpass, sier Kyllo.