Hopp til innhold

Giske positiv til økt skatt

Nærings- og handelsminister,Trond Giske (Ap),åpner for økte og øremerkede skatter.

Kulturminister Trond Giske

Nærings- og handelsminister, Trond Giske (Ap), vil ta debatten om å i større grad øremerke skattene.

Foto: NRK/Erland Knutsen

Giske tror partiet får medhold hvis velgerne vet at pengene går til skoler og sykehjem.

– Jeg tror vi må ta debatten om vi i større grad skal øremerke skattene, noe vi hittil har vært veldig skeptiske til. Hvis vi for eksempel ber folk betale mer skatt for å ruste opp skolene, så skal det de betaler, faktisk gå til det formålet, sier Giske til VG.

Debatten har rast etter at partisekretær Raymond Johansen denne uka gjenåpnet den rødgrønne skattekista, som har vært lukket siden 2004. Flere sentrale politikere i de tre regjeringspartiene mener debatten må opp til valget i 2013. Det er Giske åpen for, men sier konklusjonen blir opp til landsmøtet.

– Selv de mest overbeviste sosialdemokratene må være enige i at det ikke er en vinnersak å gå til valg på å øke skattene, men jeg tror det er mulig å gjøre det forstått blant folk, sier Giske.

I tillegg til øremerking, som han mener ikke er vesentlig annerledes enn bompengefinansiering av konkrete veiprosjekter, mener han det er en forutsetning ved skatteøkning at næringslivets konkurransedyktighet ikke blir skadelidende. Han stiller også som betingelse at ressursutnyttelsen i det offentlige må bli bedre.