Hopp til innhold

Gir én million kroner til Moser-forskning

Selskabet for Trondhjems Bys Vel gir én millioner kroner til Moser-parets forskning. Summen skal være startskuddet på en innsamling av 40 millioner kroner.

May-Britt og Edvard Moser

Her er Nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser på utdelingen av prisen fra Selskabet for Trondhjems Bys Vel onsdag kveld.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Nobelprisvinnerne fikk utdelt Selskabets årlige pris i Trondheim onsdag.

– May-Britt og Edvard Moser får prisen for sin fremragende forskning og for at de har fått Nobelprisen, sier Selskabets direksjonsformann Finn Haugan til NRK.

Selskabet donerer nå én million kroner til parets forskning.

Selv visste ikke forskerparet noe om prisen eller pengene før utdelingen hos Sparebank 1 i Trondheim klokken 17 onsdag.

Startskudd på stor innsamling

Finn Haugan

VIKTIG: – Moser-parets bidrag er utrolig viktig for Trondheim, sier direksjonsformann Finn Haugan i Selskabet for Trondhjems Bys Vel.

Tanken er at milliondonasjonen skal være startskuddet på en innsamling av i alt 40 millioner kroner i Norge.

– Kavli Foundation i USA, som allerede støtter Moser-parets forskning, planlegger å gi den norske delen av stiftelsen nye seks millioner dollar. Forutsetningen er at et tilsvarende beløp, tilsvarende 40 millioner kroner, blir samlet inn i Norge, forteller Haugan.

Hvis innsamlingen kommer i mål, kan det altså komme totalt 80 millioner kroner til forskningen i miljøet knyttet til Moser-paret.

– Utrolig viktig for Trondheim

Det 120 år gamle Selskabet for Trondhjems Bys Vel har delt ut sin årlige pris de siste 20 årene. Mottakeren må ha tilført Trondheim by noe.

– Det siste året har dette uten tvil vært ekteparet Moser, sier Haugan, bedre kjent som banksjef i Sparebank 1 Midt-Norge.

– Vårt viktigste fortrinn i Trondheim er at vi er Norges teknologihovedstad. Det er mange byer som kjemper om den tittelen. Moser-parets bidrag er utrolig viktig for Trondheim, mener Haugan.

Det er næringslivet i byen som betaler inn penger til Trondhjems Bys Vel.

– Én million er et veldig stort beløp for oss, sier Haugan.