NRK Meny
Normal

Gårdeier fryktet våningshuset skulle gå tapt

– Det er veldig trasig å se at deler av heimen og mye historie som går opp i røyk nå, sier gårdeier Bård Rannem.

Fjøsbrann Steinkjer

Gårdeier Bård Rannem er bekymret for våningshuset på gården.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Det var lenge fare for at våningshuset på gården skulle ta fyr da det begynte å brenne i en låve i Steinkjer fredag ettermiddag.

Gårdeier Bård Rannem sto et godt stykke unna låven og fulgte med på utviklingen av låvebrannen. Brannvesenet skjønte raskt at de ikke klarte å redde låven og brukte derfor alle ressursene på å redde våningshuset.

Bekymret for våningshuset

– Det er jo huset i seg selv som blir mest brukt, og det er der det per nå ligger mest historie og verdier, så alt som betyr noe for meg nå er å få reddet det, fortsetter han.

Da han ankom stedet ga brannvesenet Rannem mulighet til å gå inn i våningshuset og redde ut en del ting som hadde verdi. Det tok likevel ikke lange tiden før han ble kastet ut igjen.

– Etter et kvarters tid fikk vi beskjed om å gå ut igjen av sikkerhetsmessige årsaker. Vi fikk reddet ut en del kunst og møbler, men det står fortsatt mye igjen, sier han.

Fjøsbrann i Øvre Rannem i Steinkjer

Brannvesenet prøver å styre varmen vekk fra våningshuset.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Forsøkte å styre varmen bort

Rundt klokken 15:30 sa brannvesenet at de hadde kontroll på brannen. 20 minutter tidligere var situasjonen en annen.

– Vi er i den mest kritiske fasen akkurat nå, i og med at flammene står rett mot våningshuset. Vi føler at vi har kontroll, og målet er fortsatt å redde huset, sa skadeleder i brann, Arnstein Kveldstad like etter klokken 15:00 fredag ettermiddag.

Gårdeier Bård Rannem

Bård Rannem følger med på utviklingen til brannen.

Foto: Marit Langseth / NRK

På samme tidspunkt følger Rannem situasjonen på avstand. I likhet med brannvesenet var heller ikke han sikker på at det ville gå bra.

– Det er kort vei fra låven til våningshuset, og det blir høy temperatur her, så jeg føler meg ikke trygg enda, sier han.

Det bor seks personer i våningshuset, to av disse er leieboere.

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.