Funn av e.coli-bakterier i drikkevann

Omtrent 2000 abonnenter må koke drikkevannet etter funn av e-coli bakterier i vannet til Eide kommunale vannverk i Hemne kommune.

Laster kart, vennligst vent...

– Vi har funnet spor av e.coli og koliforme bakterier på både råvann og nettprøver fra Eide vannverk, sier enhetsleder for teknisk, landbruk og miljø i Hemne kommune, Magne Jøran Belsvik.

Omtrent 2000 abonnenter av vannverket er berørt.

Tror uværet er årsak

E.coli er en tarmbakterie som forekommer naturlig i tarmen hos dyr og mennesker. Bakteriene er vanligvis ufarlige, men noen varianter av E.coli har egenskaper som gjør at de kan forårsake sykdom.

Kommunen anbefaler folk å kontakte legevakt, hvis de har medisinske spørsmål.

– Vi tar rutinemessige vannprøver hver fjortende dag. Dette ble oppdaget av prøver som ble tatt på tirsdag, men vi tror at det kan ha kommet i forbindelse med uværet som var i helga, sier Belsvik.

– Vi vet ikke eksakt årsak, men vi tror det kan være på grunn av stor vannføring, slik at overflatevann har trengt inn i grunnvannsbrønner, legger han til.

Venter nye prøver

Hemne kommune venter nå på svar på nye vannprøver, og gjennomfører tiltak for å bedre vannkvaliteten. Dette medfører blant annet at mengden tilsatt klor i vannet økes i en periode.

– I tillegg så regulerer vi hvordan vi pumper på anlegget slik at vi ikke tar ut så mye vann, som gjør at vi får mindre inntrenging av overflatevann.

Kommunen forventer å få svar på nye prøver rundt klokken 12 lørdag.

– Vi må ha to sett med rene prøver får vi kan erklære vannet trygt. Da vil si sende ut melding til abonnentene så fort vi vet og oppdatere på nettsidene til kommunen, sier Belsvik.