NRK Meny
Normal

Frykter skader og overgrep på eks-russefest

Politiet ber de ansvarlige for årets eks-russefest i Trondheim om å melde seg. Nå frykter de at arrangementet vil føre til at folk kan bli utsatt for ulovlige hendelser.

Eks-russefest Festningen

Eks-russen i Trondheim er klar for årets happening. I kveld antas det at flere tusen ungdommer oppsøker festningen.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK

Torkjel Rendal

Torkjel Rendal, seksjonsleder for vakt- og beredskap ved Sentrum politistasjon, kaller festen en uting.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

En lørdag i april inntas festningen i Trondheim av rødkledde, festglade mennesker. Det er den årlige eks-russefesten som står for tur.

Dette er først og fremst ungdom som er ferdig med russefeiringa for ei tid tilbake som ønsker å ha en festlig sammenkomst, og de siste årene har Kristiansten festning i Trondheim vært møteplassen.

Får mange klager

Torkjel Rendal, seksjonsleder for vakt- og beredskap ved Sentrum politistasjon, sier til NRK at hele opplegget er en uting.

– Det har vært mye forsøpling og mye bruk av alkohol, og det blir en del sjenanse for naboer i området. Det er mange som urinerer i nærområdet, også i hagene til folk, og vi får mange klager, sier han.

Facebook har de oppretta et arrangement hvor man kan se hvor mange som tenker å ta turen til festningen lørdag. Hele 2000 ungdommer sier at de skal, mens mer enn 3000 sier at de kanskje tar turen.

– Det er disse tallene vi også må forholde oss til. Heldigvis er været på «vår side», men vi forventer at de som kommer vil oppføre seg.

(Saken fortsetter under bildet)

Eks-russefest 2015

Etter festen i 2015 så det slik ut på festningsområdet dagen etter.

Foto: Terje Fossen

Prøver å finne de ansvarlige

Rendal er klar på at det ikke er lov å nyte alkohol her, og at politiet vil slå hardt ned på ulovlige hendelser.

– Vi kommer til å være til stede. Vi kommer også til å oppfordre om at de skal finne et annet sted å være. De må forvente reaksjoner, sier seksjonslederen.

Politiet prøver stadig å få arrangørene til å gi seg til kjenne.

– Dette er et såpass stort arrangement, og det burde vært søkt om å få ha. Det er flere ting som skulle vært risikovurdert. Vi ønsker at de som er ansvarlige skal gi seg til kjenne. Det er grunn til å frykte at folk kan bli skadet, og at det kan bli begått overgrep, sier Rendal til NRK.

Eks-russefest Festningen

Eks-russen har de siste årene holdt til på Kristiansten festning, selv om politiet ber dem om å droppe opplegget.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25