Hopp til innhold

Tror på fredelig kappestrid under paralympics

Norske deltakere i paralympics tror på en fredelig kappestrid i Sotsji og at urolighetene mellom Russland og Ukraina ikke vil ødelegge for arrangementet.

Birgit Skarstein

Birgit Skarstein fra Levanger deltar i paralympics i grenen langrennspigging. Hun lar ikke urolighetene mellom Russland og Ukraina legge en demper på gleden over å kunne delta i vinter-OL i Sotsji.

Foto: Anne R. Kroken

– Det er ikke vi i troppen som har som jobb å gjøre politiske vurderinger av den situasjonen som er der. Det som er vår oppgave er å dra til Russland å konkurrere så godt vi kan for Norge. Det er det vi har mest fokus på. Alle er spente på det som kommer, både på arrangementet og det rundt, men aller mest på å gjøre idrettsjobben, sier deltaker i paralympics, Birgit Skarstein.

Norge stiller med 30 deltakere i paralympics. OL – arrangementet for handikappede utøvere starter lørdag. Nå er den norske troppen i St. Moritz for å gjøre de siste forberedelsene.

Det skal konkurreres i alt fra alpint, til langrenn, skiskyting og rullestolcurling.

– Det går veldig bra. Vi er her og trener som et lag i St. Moritz. Det er litt krevende å trene i høyden, men det er veldig fint å være samlet som en tropp som har felles fokus, sier Skarstein.

Blir kjent bak flaggene

Birgit Skarstein fra Levanger er kjent som deltaker i tv-programmet "ingen grenser". I paralympics deltar hun for Frol I.L i grenen langrennspigging.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

langrenns - og skiskyttertropp paralympics

Her er den norske langrenn – og skiskyttertroppen som skal til Paralympics. Bak fra venstre; Mariann V. Marthinsen, Trygve Toskedal Larsen, Håkon Olsrud, Nils Erik Ulset og Anne Karen Olsen. Foran fra venstre; Marie Karlsen, Kristian Myhre Hellerud, Birgit Skarstein og Eirik Bye.

Foto: Anne R. Kroken

Urolighetene på Krim-halvøya og den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina påvirker den norske troppen, men ikke idrettsprestasjonene, tror Skarstein.

– Vi får med oss det som skjer i media, vi følger med og leser om hva som skjer og diskuterer det. Samtidig er det ganske fjernt fra det vi skal gjøre og det vi skal holde på med.

–Hva tenker du om sikkerheten med å reise dit da?

– Det tror jeg skal gå fint. Det er heller ikke vi som gjør risikovurderingene. Jeg er trygg på at når de sier det skal gå bra, så er det ikke noe farlig, sier Skarstein.

Gode medaljekandidater

Paralympicsdeltakeren tror mer på at det å ha et fellesskap med idrettsutøver fra andre land utover bare selv konkurransen, virker som en berikelse både sportslig og sosialt.

– Paralymps har som mål å fremme forståelse og vennskap og respekt og en del gode idrettsverdier. Det er mer som en fredelig kappestrid. Vi møter utøvere etter konkurransene. Vi spiser i lag, vi vasker klær i lag. Det blir et sosialt fellesskap hvor vi blir kjent med hverandre bak flaggene, på tvers av ulikheter, sier Skarstein.

Samlingen nå i St. Moritz er på 1800 meters høyde, med treninger på 3300 meter over havet. Det påvirker den norske troppen.

– Vi merker at vi blir fortere slitne. Noen plages med hodepine og kvalme og vi jobber med formen.


– Hvordan er forventningene?

– Jeg tror det blir bra. Vi har flere riktig gode medaljekandidater. Det er en bra gjeng som kan gjøre det kjempegodt og det blir spennende å følge lekene, sier Skarstein.

For sin egen del snakker Skarstein ned forventningene, og sier 2018 vil bli et vel så viktig år for henne, under neste OL.

– Jeg har mine egne mål som jeg jobber med, jeg er mer en kandidat til 2018. Det å lære og å komme meg gjennom hvert løp på en bra måte og å gi det beste jeg har, det vil være viktig for meg, sier Skarstein.

Birgit Skarstein

Birgit Skarstein fra Levanger ble lam etter en operasjon i 2009. Nå representerer hun Norge i paralympics.

Foto: NRK.no