NRK Meny
Normal

Frp-politiker vil kun ha kristne flyktninger

Lokalpolitiker Svein Erik Musum i Levanger foreslo i kommunestyret i går at kommunen kun bør bosette kristne flyktninger.

Svein Erik Musum

Kristne er mest utsatt i Syria og Irak, sier Svein Erik Musum.

Foto: Levanger kommune

Politikeren fikk raskt motbør da lokalpolitikerne diskuterte bosetting av flyktninger i 2015. Det var Levanger-Avisa som først omtalte saken.

– Jeg har aldri blitt så sjokkert i politisk sammenheng som etter at jeg hørte innlegget fra Musum, sa Sp-politiker Vegard Austmo fra talerstolen kort tid etter.

  • Se ordvekslingen i kommunestyret HER

45 flyktninger

Kommunestyret skulle behandle rådmannens forslag om å videreføre ordningen med å bosette 45 flyktninger samt noen familiegjenforeninger.

Kai Lennert Johansen (Ap) startet ordvekslingen med å si at Levanger må ta sin del av ansvaret for å bosette noen av de flere tusen menneskene som sitter i norske asylmottak og venter på å få komme til en kommune.

– Vi har et klart samfunnsansvar, sa Johansen og ba kommunestyret gå inn for rådmannens forslag.

– Kristne mest utsatt

Musum gikk så på talerstolen og sa at han var skeptisk til rådmannens innstilling.

– Familiegjenforening kan bli en pyramide som står på hodet. De aller aller fleste har jo en familie, så jeg har gjort om forslaget til rådmannen litt. Jeg har moderert meg kolossalt i forhold til det jeg kom med i formannsskapet, sa Frp-politikeren og presenterte partiets forslag.

"Levanger kommune stiller seg positivt til å bosette 45 kristne flyktninger. Derav fem stykk enslige mindreårige, og en familiegjenforening begrenset til ektefelle og barn, mor, far og søsken av enslige mindreårige."

Han forklarte hvorfor han la vekt på trosretning.

– Nå tenker jeg spesielt på situasjonen i Syria og Irak. De som er mest utsatt der er kristne. Kristne har jo egentlig den samme troen som oss, så vi trenger ikke å forandre oss så mye selv, sa Musum.

Ikke-troende tok ordet

– Hvor skal vi begynne?, Skal vi bryte med FNs menneskerettigheter?, spurte Sp-politiker Austmo med harmdirrende stemme etter å ha gått på talerstolen etter Musum.

– Jeg er ikke kristen. Jeg er ikke medlem av noe trossamfunn. Hvis jeg skal bosettes i Musums land, så får jeg ikke bosetting, for jeg har ikke den troen som Musum vil pålegge oss andre, sa Sp-politikeren.

Da han hadde gått ned gikk Ap-politiker Ina Kollerud opp på talerstolen.

– Jeg vil si takk til Vegard for at han sier det mange av oss tenker. Takk!

Innstillingen fra rådmannen ble vedtatt mot tre stemmer fra Frps representanter i kommunestyret.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.