Hopp til innhold

Fredspris til aktivist

Studentenes fredspris 2009 går til Elkouria Amidane som kjemper for et fritt Vest- Sahara. Nå kommer hun til Trondheim.

Elkouria Amidane

Foto: Knut Blom/Universitas.

Foto: Ketil Blom/ Universitas

Elkouria Amidane kjemper for et fritt Vest- Sahara og rettighetene til den saharawiske befolkningen i Marokko.

Vinneren av studentenes fredspris 2009 er Elkouria ”Rabab” Amidane som er saharawisk menneskerettsforkjemper og studentaktivist. 24-åringen får fredsprisen for arbeidet med å opplyse verden om diskrimineringen og menneskerettighetsbruddene som begås av marokkanske myndigheter mot den saharawiske delen av befolkningen, står det i begrunnelsen for fredspristildelingen.

- Vi er utrolig fornøyde, vi synes hun er en strålende kandidat. Dette er en konflikt som er glemt av mange. Hun setter både seg selv og familien i fare ved å engasjere seg, sier Elisa Osmundsen, nestleder for studentenes fredspris.

Kommer til Isfit

Elkouria Amidane

Foto: Knut Blom/Universitas.

Foto: Ketil Blom/ Universitas

Hun kommer til Trondheim og mottar prisen under den internasjonale studentfestivalen i Trondheim, Isfit, 27.februar.

- Hun vil også være tilstede under hele festivalen og i 13 dager etter for å besøke flere studieinstitusjoner og snakke med studenter, sier Osmundsen til NRK Trøndelag.

Amidane er medlem i den ledende menneskerettighetsorganisajonen i Vest-Sahara, Coalition og Saharawi Human Rights Defenders (CODESA). Marokkanske myndigheter godkjenner ikke organisasjonen, og arbeidet deres er svært vanskelig.

Fredlig aktivist

I begrunnelsen fra komiteen i Studentenes fredspris, står det at medtodene Elkouria Amidane bruker er fredlige og effektive.Hun forsøker å synliggjøre og dokumentere overgrep gjennom video. Til tross for sine fredlige metodar har Amidane, som mange andre menneskerettsforkjempere som kjemper for saharawiane sine rettigheter, opplevd voldsomme overgrep og tortur i Marokko.

Konfliktområde

Kart over Vest-Sahara
Foto: Støttegruppen til Vest-Sahara.

Vest-Sahara er området i nordvest-Afrika som har Marokko, Algerie og Mauritania som naboer. Nesten 400 000 mennesker bor i Vest-Sahara, som er ankerkjent som en uavhengig stat av mer en 40 land.

Vest-Sahara opprinnelige befolkning, saharawiene, ønsket å bryte løs fra Marokko og danne en selvstendig stat.

Marokko er ikke blant de landene som anerkjenner Vest-Sahara. Tvert i mot gjør Marokko krav på området. Verken FN eller Norge har anerkjent Vest-Sahara som uavhengig stat eller Marokkos krav på området.

I dag er Vest-Sahara delt i en østlig og en vestlig del av en 2 200 kilometer lang mur bygget av den marokkanske hæren. Langs muren er det piggtråd, vakter og omkring 1 million landminer.

Studentengasjement

Amidane studerer i dag engelsk ved universitetet i Marrakech, og det er spesielt studentens vanskelige situasjon som engasjerer henne.

Situasjonen for saharawiske studenter ved universitetene i Marokko er svært vanskelig. De opplever å bli diskriminert og undertrykket av medstudenter og lærere. I eksamenstiden er det spesielt tøft, siden både politi og de som jobber ved universitetene prøver å forhindre studentene fra konfliktområdet å gjennomføre sine eksamener og hindre studieprogresjonen deres.

Tortur

Det finnes ingen universiteter eller høyere utdanningsinstitusjoner i Vest-Sahara. Derfor må saharawiere som ønsker å ta høyere utdanning dra til Marokko. Det er stor risiko knyttet til å organisere seg politisk og det finnes ingen organisasjon for vest-saharwiske studenter. Politiet i Marokko er kjent for å bruke systematisk vold og tortur mot studenter som opponerer mot styresmaktene.

Som følge av sitt engasjement har Amidana vært anholdt av politi og utsatt for tortur. Familiens hus har blitt stormet flere ganger og lillebroren hennes ble i 2006 dømt til fem års fengsel etter en demonstrasjon for et uavhengig Vest-Sahara.

Elkouria Amidane
Foto: Støttegruppen for Vest-Sahara