Fra Royal Albert Hall via Vinstra og til Kvål

Spranget er stort fra 4000 i storstua i London til 200 i Folkets Hus på Kvål. Dugnad, intimfest og karsk kan bli ingrediensene når Åge spiller på den aller minste scenen i sommer.

Åge Aleksandersen og Sambandet

Her er Åge Aleksandersen og Sambandet utenfor Royal Albert Hall før konserten den 17. juni 2016. Nå er de snart klare for Folkets Hus på Kvål.

Foto: Ole Petter Klepp/NRK

– Dette blir tidenes fest-bonanza.

Det spår Amund Losen Moholt, som er leder i Arbeiderforeningen på Kvål som eier Folket Hus. Lørdag står Åge Aleksandersen på den lille scenen med fullt band, knapt plass til trommesettet til Steinar Krokstad.

Lokalet, som har plass til 200 personer, vil bli stappfullt når trønderrockeren går på scenen. Konserten vil vare mellom 2 og 3 timer, opplyser markedsansvarlig Kari Thorvik.

Massiv dugnad

For ett år siden offentliggjorde Åge Aleksandersen at de var engasjert til å spille i ærverdige Royal Albert Hall i London. Ikke lenge etterpå ble det kjent at årets sommerturne skal innom de kjente stedene fra sangen. I helga spilte de i Hammerfest og Kirkenes. På fredag står Vinstra for tur før det smeller på Kvål dagen etter.

Dagene før Åge Aleksandersen og Sambandet holder konsert i Folkets Hus på Kvål er det full sjau for å gjøre huset klart. Massiv dugnad i det lille grendahuset skal ende i tidenes festkveld.

Egen karsksal

Folket Hus på Kvål kan skilte med egen karksal

Bygget som er fra 1906 er et av de få stedene Åge Aleksandersen har til gode å spille på. Lørdag skal det skje, og 200 inklusive bandet får være med på den eksklusive konserten.

Foto: Ståle Tonning / NRK

Det gamle Folkets Hus på Kvål har en lang historie med blant annet egen karsksal. (Karsk er kaffe blandet med sprit/hjemmebrent og var tidligere en utbredt drikke spesielt i Trøndelag. journ.anm). Salen er fortsatt i bruk, men denne kvelden blir det kun øl og vin i tillegg til mineralvann.

Folkets hus på Kvål er fra 1906, og er i ferd med å bli en sjeldenhet. Tidligere var det vanlig at bygder hadde sitt eget samfunnshus, men nå er det ikke mange igjen. Men på Kvål har de tatt grep.

I løpet av de siste 14 dagene er huset blitt pyntet til fest. De utvendige veggene har fått et nytt strøk med beis, og skiltet som står over inngangspartiet står nå til tørk før det henges opp igjen. Inne er lokalet nå snart tømt for skallstoler og respatexbord for å få plass til de 200 inklusive bandet som vil være tilstede. Det lokale idrettslaget Trønder-Lyn står for vaktholdet, så det er ekte dugnadsånd i lokalmiljøet.

Billetter på svartebørsen

Amund Losen Moholt er leder for Arbeiderlaget på Kvål

Lørdagskvelden må lederen i Arbeiderlaget på Kvål Amund Losen Moholt selv stille opp som vakt når Åge Aleksandersen og Sambandet byr opp til fest i Folket Hus.

Foto: Privat

Billettene som ble lagt ut for salg ble revet bort og selges nå på svartebørs for rundt 1000 kroner, etter hva NRK erfarer.

–Det er stas at Åge kommer til Kvål, og det betyr mye for de som bor her. Lederen for Arbeiderlaget stiller selv som vakt under arrangementet, men publikum vil være fra både Kvål og andre steder i Norge.

Eksotisk

Åge Aleksandersen opplevde en fullsatt Royal Albert Hall hvor det var overvekt av trøndere til stede i salen. Men namsosingen, som nå har blitt 67 år, ser på konserten på Kvål som spennende.

–Det er eksotisk å spille i Royal Albert Hall og det er eksotisk å spille på Kvål, forteller Aleksandersen.