Fotballpresident krever EM-spill for Norge

Terje Svendsen mener Norge bør være med når sluttspillet i neste EM sparkes i gang.

Terje Svendsen

EM i 2020? Fotballpresident Terje Svendsen mener Norge bør kvalifisere seg til neste EM

Foto: Preben Negård

– Målsetningen bør være å delta i neste EM.

Terje Svendsen, fotballpresident i Norges Fotballforbund mener deltagelse i Europamesterskapet i 2020 absolutt bør være innen rekkevidde.

– Siden EM er utvidet til 24 deltagende lag, bør vi også være med der, sier han til NRK.

Store stjerner eller solid kollektiv

Svendsen mener noe av grunnen til Wales suksess er fordi de har mange profiler som blant annet spiller i Premier League, og at dette kan være noe av grunnen til at de kan kvalifisere seg til EM, til tross for at den walisiske ligaen er svakere enn den norske. Island har ikke like mange stjerner, men et solid kollektiv.

Soccer Euro 2016 Wales Belgium

Wales kom helt til semifinalen i årets EM

Foto: Petr David Josek / Ap

– Island viser at man kan komme langt uten en stjernespekket lag, men med et godt kollektiv som jobber knallhardt for hverandre, og som er tro mot sin egen taktikk, sier Svendsen.

Må øke trenerkompetansen

Islandske spillere som Matthías Vilhjálmsson og Birikir Bjarnason har gått ut og kritisert norske treningsmetoder, og antall treninger. På Island er fotballtrenere for barn allerede ned i 6-årsalderen lønnet. Det tror ikke nødvendigvis Svendsen er den rette veien å gå.

– Det er mange enkeltting vi kan gjøre enda bedre i norsk fotball. En av de viktigste grepene vi kan gjøre er å sørge for god kompetanse på de som trener de yngste talentene. Vi må sørge for et kompetanseløft for nye og eksisterende trenere, men å lønne trenere tror jeg ikke er aktuelt med det første.

– Trener norske barn og ungdom nok?

Det er vanskelig å bevise at det trenes for lite. Det er også en utfordring når det gjelder lek kontra alvor for norske barn og ungdom som spiller fotball. Her tror jeg likevel at Norge har en god ordning. Når man er barn er det også viktig å være aktiv, og å utvikle muskulaturen.

Norges neste landskamp er mot fotballstormakten Tyskland den 4. september, og er første kamp i VM-kvalifiseringen til Russland i 2018.