Hopp til innhold

Norge donerer seks jagerfly til Ukraina

Innen året er omme skal Ukraina ha fått F-16 jagerfly fra Norge. Nå pågår opptrening av ukrainske piloter og bakkemannskap.

Siste F-16 fra Ørland flybase

SENDES TIL UKRAINA: F-16 har operert i og ut fra Norge i mange tiår. Nå er flytypen utrangert i Norge, men regjeringen har bestemt at seks fly skal doneres til Ukraina.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

– Ukrainas evne til å forsvare seg mot angrep fra luften, er helt avgjørende i deres forsvarskamp mot Russland, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Onsdag ble det kjent at Norge donerer seks F-16 jagerfly.

Dette er flytypen Norge har brukt helt siden 80-tallet, før en gikk til innkjøp av kampflyet F-35 i stedet.

Nå er 32 F-16 solgt til Romania, men fremdeles har Norge F-16 stående.

Regjeringen ønsker å gi Ukraina av denne flytypen for å bidra inn i forsvarskrigen mot Russland.

– Vi håper å komme i gang med en slik overføring i løpet av høsten, sier Støre til NRK.

Det hele blir en del av oppbyggingen av et fremtidig ukrainsk luftforsvar.

F-16 tek av

F-16 tar av fra base i Norge. Denne flytypen var tidligere stasjonert både i Bodø, på Ørlandet og på Rygge.

Foto: Hanne Olafsen, Luftforsvaret

– Sammen med luftvern, vil jagerflyene være viktige for at ukrainerne skal kunne forsvare seg mot russiske angrep fra luften, sier statsministeren.

Norge har også donert luftvern av typen NASAMS til Ukraina.

Les også Norsk forsvarssystem med nøkkelrolle i Ukraina

Opptrening siden i fjor høst

Siden høsten 2023 har Norge bidratt med trening av ukrainske jagerflypiloter i Danmark.

Donasjonen av jagerflyene skjer i et flernasjonalt samarbeid ledet av Danmark, Nederland og USA.

– Ukraina har ikke F-16 fra før, men gamle sovjetfly. Så vi må lære dem å fly med F-16. De kan ikke fly på det vi kaller vestlig metode og etter vestlig doktrine, sier oberstløytnant og detasjementsjef for det norske treningsbidraget i Danmark, Bård Bakke.

Sjef Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland og oberstløytnant Bård Bakke, som er sjef for treningsmisjonen i Danmark på F-16.

Oberstløytnant og detasjementsjef for det norske treningsbidraget i Danmark, Bård Bakke (til høyre), sammen med sjef for Luftforsvaret, generalløytnant Rolf Folland (til venstre).

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) viser til at F-16 er en flytype som brukes av flere Nato-land og andre, og at det er et meget kapabelt kampfly.

Norge er ett av flere land som bidrar med fly og opptrening.

– Dette vil være en viktig del av arbeidet for å få Ukraina over på vestlige standarder når det gjelder materiell og måter å operere på i det militære domenet, sier Gram til NRK.

Denne oppfattelsen deler forsker ved Luftkrigsskolen, Lars Peder Haga.

– Det er en start på at Ukraina får gått over på vestlige kampflytyper. Sånn at de får hektet seg inn i støtteapparatet rundt, med tilgang på våpen og kunnskap og reservedeler, sier Haga.

Belgias statsminister Alexander De Croo, Ukrainas president Volodymyr Zelensky og Belgias forsvarsminister Ludivine Dedonder lytter mens de møter belgiske F-16-piloter

Belgias statsminister Alexander De Croo, Ukrainas president Volodymyr Zelensky og Belgias forsvarsminister Ludivine Dedonder lyttet da de møtte belgiske F-16-piloter i mai. Belgia har sagt at de donerer 30 F-16 til Ukraina innen 2028.

Foto: Simon Wohlfahrt / AFP) / AFP

Takknemlig for Danmarks lederskap

Danmark bestemte tidlig at de skulle donere F-16, tilleggsutstyr og trene flyvere i Danmark.

Også Danmark går over til F-35 i stedet for F-16.

Det er en koalisjon av mange forskjellige land som bidrar. De bidrar med flyskrog, teknikere og utstyr som skal være med videre, sier Bakke.

Forsvarsministeren setter pris på Danmarks rolle.

– Norge er takknemlig for Danmarks lederskap og vertskap for opplæring av ukrainsk personell og piloter ved Skrydstrup flybase, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i pressemeldingen.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) besøker i dag i Bodø flystasjon, hvor to norske F-16-fly blir nå klargjort før de blir sendt til Skydstrup flystasjon i Danmark.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på besøk i Bodø da to norske F-16-fly ble klargjort før de ble sendt til Skydstrup flystasjon i Danmark.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Han sier oppbyggingen av det vi kan kalle et vestlig kampflyvåpen for Ukraina er en stor ambisjon som vil kreve mye i årene framover.

Det vil være snakk om flere titalls fly fra mange ulike land.

Les også F-16 til Ukraina: – Vil være en stor prestisjeseier for russerne å ødelegge flyene på bakken

Et F-16 tar av på Bodø flystasjon, med forsvarsminister Arild gram om bord. Flyet skal klargjøres for take-off til Skydstrup flystasjon i Danmark før det skal til Ukraina.

Vil fortsette å støtte Ukraina

Danmark har varslet at de må trekke seg fra denne opplæringen ved Skydstrup etter hvert, og fokusere på innfasingen av F-35.

Men opptreningen kan fortsette andre steder.

– Norge vil støtte opplæringen også framover, sier statsminister Støre.

Det er satt av penger i revidert nasjonalbudsjett til å bidra videre.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) viser til at Ukraina kjemper en kamp både for egen frihet og for våre felles verdier, demokrati og folkeretten.

– Ukraina står i førstelinjen for euroatlantisk sikkerhet, sier utenriksministeren i pressemeldingen.

F-16-fly på prøvetur i Bodø før takeoff til Danmark og senere Ukraina.

F-16 i Bodø like før flyet tar av til Skydstrup flybase i Danmark.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

– Både president Zelenskyj og utenriksminister Kuleba har gang på gang uttrykt stor takknemlighet for norsk støtte til luftvern, og vært tydelige på at disse flyene er særdeles viktige bidrag til deres forsvar av egen frihet og suverenitet, sier Eide.

Statsrådene vil møte Ukrainas president i morgen under Nato-toppmøtet som nå pågår i USA.

Trenger mer våpen til F-16

Statsministerens kontor opplyser at det pågår et arbeid for å sikre Ukraina ulike våpentyper til jagerflyene.

Etter hvert som Ukraina får flere utdannede piloter og støttepersonell, vil partene i kampflykoalisjonen fylle på med flere fly til Ukraina.

– Vi har jo operert F-16 i over førti år i Norge og resten av vesten. Den samlede erfaringen vi har med oss, er viktig for at Ukraina skal kunne få en god start i Ukraina. Det vi stort sett har trent på de siste førti årene, er å operere F-16 mot tallmessig overlegne fiender, så jeg tror erfaringa vår vil komme godt med, sier Bakke.

Les også Nå er alle F-16 flyene samlet i Bodø

Siste F-16 fra Ørland flybase

Behovet for våpen til jagerflyene vil øke i takt med antallet F-16 i det ukrainske luftforsvaret.

Væpning og annen støtte til flyene vil håndteres i rammen av det flernasjonale samarbeidet, opplyser Statsministerens kontor.

Belgia, Canada, Danmark, Luxemburg, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Sverige, Storbritannia og Norge er med i dette samarbeidet.

– De som har kontroll i lufta har som regel kontroll på overflata. Hvis du greier å rydde luftrom over bakken så kan du bevege deg friere, kraftsamle bakkestyrker og beskytte deg mot motangrep i lufta, sier Haga ved Luftkrigsskolen.

Portrettbilde av Lars Peder Haga.

Forsker ved Luftkrigsskolen, Lars Peder Haga.

Foto: Luftkrigsskolen

Han mener at en del av grunnen til at den ukrainske motoffensiven i fjor sommer ikke ble som man trodde, handler om at man ikke greide å beskytte den tilstrekkelig fra lufta.