Hopp til innhold

NTNU-møte etter påstander om fremmedfiendtlige Facebook-innlegg

En akademiker ved NTNU må i møte med instituttledelsen, etter påstander fra Filter Nyheter om fremmedfiendtlige påstander på Facebook.

Førsteamanuensis ved NTNU, Øyvind Eikrem

KALLES INN TIL MØTE: Øyvind Eikrem, førsteamanuensis ved NTNU, må i møte med instituttleder Riina Kiik etter en artikkel i Filter Nyheter. Ifølge nettstedet har Eikrem drevet en konto som har ytret seg rasistisk.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Nettstedet Filter Nyheter har i lang tid gransket en konto som har ytret seg fremmedfiendtlig i flere fora på Facebook. Personen bak kontoen har både delt egne ytringer og trykket «liker» på andres.

Filter Nyheter begynte arbeidet etter å ha fått en god del informasjon som tydet på at personen bak kontoen er Øyvind Eikrem.

Eikrem er førsteamanuensis ved Institutt for sosialt arbeid under Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap ved NTNU.

Han er den samme som ble kalt inn på teppet av NTNU-ledelsen etter uttalelser om dobbeltdrapet i Trondheim til nettstedet Resett.

Instituttleder: – Jeg ble så klart overrasket da jeg leste dette

Den aktuelle Facebook-kontoen har vært aktiv i blant annet de lukkede gruppene «Fedrelandet viktigst» og «Vi som ønsker Sylvi Listhaug som statsminister». Dette viser dokumentasjonen fra Filter Nyheter.

Her er noen eksempler:

  • Har foreslått at en svensk asylsøker kan «jobbe i bomullsåkeren» under en «slavedriver».
  • Har kalt en gruppe innvandrere «stammekrigere» etter en grov voldsepisode i Oslo-skolen.
  • Har likt kommentar om at en idrettsutøver fra Norge ligner «en selvmordsbomber fra langtvekkistan».
  • har likt kommentar om at Erna Solberg er «landsmorder».
  • Har delt memes med rasistiske budskap.

NRK har vært i kontakt med Øvvind Eikrem. I en e-post skriver han følgende:

– Advokat Torfinn Svanem sier på vegne av Øyvind Eikrem at han avviser å ha framsatt disse utsagnene og har for øvrig ingen kommentar.

Artikkelen kom som en overraskelse på Riina Kiik, leder ved Institutt for sosialt arbeid på NTNU.

– Jeg ble så klart overrasket da jeg leste dette. Samtidig er det viktig å ikke trekke forhastede slutninger i denne saken, før vi har fått fakta på bordet, skriver Kiik i en e-post til NRK fredag ettermiddag.

Kaller inn Eikrem til møte over helga

Videre skriver Kiik at hun i første omgang skal kalle inn Eikrem til et møte. Dette skjer først etter at Kiik er tilbake fra en jobbreise mandag kveld.

– Når jeg kommer tilbake til Trondheim, vil jeg invitere Eikrem til et møte for å høre hans versjon av det som er kommet fram. Så vidt jeg kan se av artikkelen så bestrider jo han å stå bak ytringene og Facebook-kontoene som kritikken gjelder. Men uansett hva som måtte ha skjedd her, så vil vi som arbeidsgiver også ta vare på vår medarbeider.

Kiik vil ikke spekulere i hva NTNU gjør hvis de finner ut at en ansatt, via falsk konto, har ytret seg slik på Facebook.

– Kan ikke kommentere dette før jeg har fått snakket med Eikrem, og vi har fått fastslått hva som er fakta i saken, skriver Kiik.

– Hvor høyt prioriterer NTNU og Institutt for sosialt arbeid å komme til bunns i denne saken?

– Det er så klart uheldig med denne type medieomtale, så vi ønsker raskt å få avklart hva som faktisk har skjedd.

Facebook-kontoen skal være slettet

Den aktuelle Facebook-kontoen har ifølge Filter Nyheter skiftet navn flere ganger. Først var navnet «Einar Tambarskjelve». Deretter «Einar Tamburi». Så «Dwayne Elizondo Camacho».

Facebook-kontoen er ikke lenger å finne. Den ble visstnok slettet torsdag kveld.

Hvordan har Filter Nyheter jobbet for å kunne avsløre at Øyvind Eikrem står bak?

Ifølge ansvarlig redaktør, Harald S. Klungtveit, har de over lang tid fulgt med på aktiviteten fra den aktuelle Facebook-kontoen.

– Etter hvert ble de ganske mange indikasjoner på at kontoen krysser spor med personer i Eikrems virkelige liv. Og så fikk vi etter hvert flere muntlige kilder med førstehåndskunnskap om at han sto bak kontoen, sier Klungtveit til NRK.

I artikkelen de publiserte torsdag kveld, viser de blant annet til at de nevnte pseudonymene har sendt bursdagsgratulasjoner til folk som er i Eikrems personlige og faglige omgangskrets.

– Dere har altså ingen tekniske spor som beviser at dette er Eikrems konto?

– Vi er ikke en domstol. I denne typen journalistikk er det ikke alltid vi kan gå ut med all dokumentasjon i den første artikkelen, sier Klungtveit.

Også Universitetsavisa skriver at de har kilder som bekrefter at Eikrem har brukt navnene «Einar Tambarskjelve» og «Einar Tamburi» på Facebook.