Hopp til innhold

For sent for oppreisning

Over 230 tidligere barnehjemsbarn ble utsatt for omsorgssvikt og overgrep i Trondheim fram til 1980-tallet.

Osloveien skole
Foto: NRK

Søknadsfristen for å søke økonomisk oppreisning fra Trondheim kommune gikk ut i går.

Lederen for Støttegruppa Osloveien skole, Tore Audun Johnsen, mener kommunen fortsatt må følge opp barnehjemsbarna i åra som kommer.

- Når det gjelder selve oppreisningsordningen, så ser vi helst at kommunen er på banen når det gjelder ettervern og oppfølging av barnehjemsbarn som har slitt med både gjeld og rusproblematikk gjennom et langt liv, sier Johnsen til NRK Trøndelag.

Grov urett

Det var i 2006 at politikerne i Trondheim innførte ei oppreisningsordning for den grove uretten mange ble utsatt for av barnevernet fram til 1986.

Godt over 300 personer som var plassert i barnehjem, skolehjem eller fosterhjem har søkt om økonomisk oppreisning - minst 230 har fått innvilga søknaden.

- Det er ikke mulig å erstatte med penger den barndommen og voksenlivet vi har frarøvet disse menneskene. Samtidig har det vært viktig å ha en såpass brukbar ordning at det betyr noe for folk som får den, sier ordfører i Trondheim, Rita Ottervik.

Mange fikk maksbeløp


Tilsammen vil kommunen betale ut nærmere 150 millioner kroner gjennom ordninga. Hele 90 personer har så langt fått det høyeste oppreisningsbeløpet på 725 000 kroner.

I dag holdes et seminar for å markere at ordninga nå er avslutta, men ordføreren lover at de vil følge opp folk som fortsatt trenger hjelp.

- Jeg er opptatt av at folk skal få både rådgivning og hjelp og ha muligheten til å leve et bedre liv enn det de har hatt, sier Ottervik.