NRK Meny
Normal

For få nødstrømsaggregater i Norge

750 strømkunder har fortsatt ikke fått strømmen tilbake. – Flere bør vurdere å få tak i nødstrømsaggregater, mener NVE.

Ødelagt strømmast

Svært mye skog må ryddes vekk for at folk skal få strømmen tilbake. NVE mener nettselskapene har gjort en stor innsats de siste dagene.

Foto: Privat

– Det er veldig beklagelig for dem som fortsatt er uten strøm. Vi vet at NTE og Helgelandskraft jobber på spreng for at folk skal få strømmen tilbake, sier leder for beredskapsseksjonen i NVE, Arthur Gjengstø.

Sårbart

Han sier at det er spesielt at så mange har vært uten strøm så lenge. På det meste var 20.000 mennesker strømløse bare i Trøndelag.

Gjengstø sier dette viser hvor sårbare husstander og institusjoner er når strømmen blir borte over lengre tid.

– 100 prosent sikker strømforsyning vil vi aldri ha i Norge. Det vil alltid bli strømbrudd av kortere og lengre varighet. Det er heldigvis ekstremt sjeldent at det er vær av en slik type som det var sist helg, sier Gjengstø.

Aggregat i Namsskogan

NVE mener flere bør vurdere å få tak i nødstrømsaggregat som denne, som var på plass i Namsskogan.

Foto: Espen Nilsen Holtan/NRK

Flere nødstrømsaggregat

I Nord-Trøndelag satte Bondelaget i gang en aksjon for å skaffe nødstrømsaggregater til strømløse bønder.

– Vi synes det er relevant at både husstander og eiere av samfunnsviktige institusjoner ser på om det er nok aggregater og at andre beredskapsløsninger på plass, sier Gjengstø.

Han sier NVE nå vil ha en gjennomgang og evaluering etter det som har skjedd.

Skogrydding viktig

NVE vil også se nærmere på forebyggende tiltak, som skogrydding, for å forhindre så store og langvarige strømbrudd som sist helg.

– Vi vet at NTE har et godt tak på dette. Hele energibransjen har jobbet målbevisst og systematisk med skogrydding etter ekstremværet "Dagmar" for knappe to år siden, sier Gjengstø til NRK.

NVE er opptatt av å følge opp selskapene også etter ekstremværet "Hilde" for å se hva selskapene selv kan ha lært av dette og hvilke forbedringstiltak som kan være nødvendig.

– Det er alltid noe å lære av krisesituasjoner som dette, sier leder for beredskapseksjonen i NVE, Arthur Gjengstø.

Over 1000 uten strøm

Han roser den jobben som er gjort de siste dagene med å rydde unna skog og sørge for at folk får strømmen tilbake igjen.

– Selskapene har mobilisert stab og mannskaper til en massiv innsats for å gjenopprette strømmen så fort som mulig. Det er gjort et krevende og farlig arbeid i skogen, sier Gjengstø.

Til sammen var om lag 1000 kunder i Nord-Trøndelag og 50 kunder i Nordland uten strøm tirsdag kl 12. Rundt 30 prosent av dette er fritidsbebyggelse.

Det forventes at størsteparten av kundene vil få strømmen tilbake i løpet av kommende døgn. Enkelte kunder som ligger vanskelig til må muligens vente enda litt lenger.

Se de omfattende skadene etter Hilde

Se de omfattende skadene etter Hilde

Video fra Trøndelag

Nord i Trøndelag holder landets største sportsentusiaster til. Sigrid Rohde (54) fra Levanger er en av dem.
Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.