– Forbered deg på å bli strømløs

Folk må være forberedt på både uvær, lange strømutfall, skred og alvorlige ulykker på veg og jernbane. Det sier beredskapssjefen i Nord-Trøndelag.

Garasjar i Tempereveien tatt av ekstremværet Hilde

Stormen Hilde feide med seg flere garasjer i Tempeveien i Trondheim.

Foto: Henrik Sundgård
Espen Sandmo
Journalist
Per Arne Stavnås

Beredskapssjef Per Arne Stavnås mener trønderske kommuner er godt forberedt på krisesituasjoner i framtida.

Foto: Eivind Aabakken / NRK Trøndelag

Det siste året er Trøndelag rammet av uværene Ivar og Hilde, storbranner i Flatanger og på Frøya, og ikke minst ras og skred.

Kan bli strømløs

Beredskapssjef hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Dag Otto Skar, mener det er viktig at hver enkelt innbygger er forberedt på å bli strømløse.

– Derfor har vi nå bedt kommunene om å ha et sentralt sted hvor folk kan henvende seg. Blant annet for å komme i kontakt med ambulansetjenesten når folk blir syke. I tillegg må folk være forberedt på at strømmen kan bli borte noen dager. For jeg er nesten sikker på at det blir ekstremvær også denne vinteren, sier Skar.

Samtidig mener beredskapssjefene i Trøndelag at kommunene stort sett har håndtert krisene på en god måte.

– Generelt sett er kommunene god rustet, og de fleste er flinke til å improvisere når det skjer en alvorlig hendelse, sier beredskapssjef Per Arne Stavnås hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Store skader

Stormene Hilde og Ivar gjorde mange trøndere strømløse og uten telefon før jul i fjor. I tillegg gjorde stormene enorme skader på skog og annen eiendom. Uvær er også noe trønderne må være forberedt på i årene som kommer.

– Lange strømutfall, uvær, flom, skred og alvorlige ulykker på veg og jernbane. Det er noe folk må forberede seg på, sier Stavnås.

Se bildene fra uværet Hilde:

Derfor må alle norske kommuner gjennomføre en analyse hvor de ser etter problemer og utfordringer. Noen har kommet langt i dette arbeidet, mens andre henger etter.

Hardt rammet

Stian Brekkvassmo

Stian Brekkvassmo er ordfører i Namsskogan kommune.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Namsskogan kommune ble spesielt hardt rammet av uværet før juli i fjor.

– Folk må sjekke batteriene til lommelykta, ha stearinlysene klare og fyrstikkene må ligge i skuffa, sier ordføreren.

– Det gikk bra med oss, og vi har fått mange gode tilbakemeldinger for den jobben vi gjorde. Likevel er det nok mye vi kan bli bedre på. Spesielt når det gjelder nødstrømsaggregater. Det må vi ha på sykeheimen, kommunehuset, butikken og på skolene, sier Namsskogan-ordfører Stian Brekkvassmo.

Video fra Trøndelag

Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.
Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .