Hopp til innhold

For drastisk med nedslakting

Direktoratet for naturforvaltning mener den eneste måten å berge norsk oppdrettsnæring på er å slakte ned halvparten av laksen. Latterlig, mener FHL.

Are Kvistad

Are Kvistad i FHL syns forslaget om nedslakting av oppdrettslaks er latterlig.

Foto: FHL, pressefoto

– Direktoratet har verken forvaltningskompetanse eller forvaltningsansvar når det gjelder lakselus, det er det Mattilsynet som har.

Det sier Are Kvistad, som er kommunikasjonsdirektør i Fiskeri -og havbruksnæringens landsforening.

For mye fisk i merdene

Det er Janne Sollie, som er sjef for Direktoratet for naturforvaltning, som har kommet med forslaget om dramatisk nedslakting av norsk oppdrettslaks.

– Minst halvparten av all oppdrettslaks bør slaktes for å få bukt med lakselusa, sier Sollie til Dagens Næringsliv.

Hun mener det er altfor mye fisk i merdene til at det er mulig å få
kontroll på lusenivået.

– Det hjelper ikke at det er lite lus på hver enkelt oppdrettslaks når totalvolumet er så enormt, sier hun.

Kan ikke sammenlignes med Chile

Sollie får støtte av professor Trygve Poppe ved Norges Veterinærhøgskole. Han mener også tålegrensa er overtrådt og har ingen tro på at oppdrettsnæringa selv klarer å ordne opp.

Poppe frykter at den norske oppdrettsnæringa følger i Chiles fotspor. Der ble hele næringa lagt brakk som følge av lakselus.

– Å sammenligne forholdene i Chile med forholdene i Norge viser bare at de ikke har oversikt over problemstillinga, sier Kvistad i FHL.

– Uansvarlig av direktoratet


Kvistad mener Direktoratet opptrer uansvarlig når de vil ta ned lakseproduksjonen til det halve.

– Det betyr et kutt i denne typen matproduksjon på 500.000 tonn. Det er det samme som å ta vekk sjømattilførselen til 15,4 millioner mennesker i året, sier Kvistad.

Han minner igjen om at det er Mattilsynet som har forvaltningsansvaret, og at de kan sette igang drastiske tiltak om lakselussituasjonen kommer ut av kontroll.