Hopp til innhold

Folkejoik for kongen

Frode Fjellheim fikk med seg 4000 skolebarn og kongefamilien på å lage en egen kroningsjoik.

Kongefamilien liker det de ser på scenen.
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Torgkonserten i regi av Trondheim Kommunale Musikk- og Kulturskole og Den Kulturelle Skolesekken ble en flerkulturell manifestasjon av hva trøndere av alle slag står for.

Joiket Kongesangen

Det hele åpnet med at gruppa Transjoik og Frode Fjellheim framførte en joikeversjon av Kongesangen, som så ut til å falle i god smak hos kong Harald og dronning Sonja.

 

Frode Fjellheim
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

- Dette var ikke en Kongesangen oversatt til sørsamisk, men en joik som er inspirert av Gordon Jacobs melodi til Kongesangen, forteller er storfornøyd Frode Fjellheim.

- Jeg har prøvd å få til å koble sammen den folkelige joiken med sakral og høytidelig bruksmusikk, sier Fjellheim.

Tidligere har han joiket den svenske kongesangen for Kong Carl Gustav av Sverige.

- Jeg kunne jo ikke være mindre raus overfor vår egen konge enn jeg var for svenskekongen, ler han lurt. 

Konge på joik

Frode Fjellheim fikk også med seg kong Harald, dronning Sonja, kronprinsparet og de 4000 fremmøtte femte- og sjetteklassingene på å lage en kroningsjoik.

Men for å få til det måtte han først gi de kongelige et lynkurs i joiking.

- Husk å bruke magen til å gi joiken kraftige støt, instruerte Frode Fjellheim fra scenen.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon med lille Marius mellom seg var ivrige joikere. Til og med kong Harald ble med på magestøt-joiken.

 

Kongefamilien var med på joiken.
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

 

Inkluderende musikk

Frode Fjellheim forteller til NRK Trøndelag at han aldri tvilte på at de kongelige ville delta på joiken.

- Det er selvsagt vanskelig å øve på forhånd på å få med seg så mange folk på å joike. Men jeg har gjort dette før, og da har det gått bra. Dette er jo en svært enkel og inkluderende måte å lage musikk på. Det var kjempemorsomt at det gikk så bra.

Fredag kveld skal Frode Fjellheim ikke overvære festforestillingen i Nidarosdomen. Han prioriterer å dra til Lade for å se premieren på Korsvikaspelet. Ikke så rart, siden det er Fjellheim som har komponert musikken.  

Stolt Giske

Kulturminister Trond Giske er fagstatsråd for både Den Kulturelle Skolesekken og de kommunale kulturskolene. Han var storfornøyd med det barn og voksne i kulturbyen Trondheim hadde å vise fram til kongefamilien.

- Ungene var utrolig flinke med sine instrumenter og i dansingen. Det gjelder både her i dag, og langs Munkegata i går, sier Giske.

- Det er utrolig hva unger får til bare du gir dem sjansen til å oppleve og delta i kultur. Og jeg tror vi kan si at Trondheim har en av de aller beste kulturskolene i landet, legger Trond Giske til med dårlig skjult stolthet i stemmen.