Folk skjønner hastevedtak om feiring nyttårsaften

Levanger kommune ber om at vennefester avlyses. I flere andre trønderske kommuner er det gjort hastevedtak om maks fem gjester nyttårsaften.

Kristin Strømskag, ordfører Frøya

FORSTÅR ALVORET: Ordfører på Frøya, Kristin Strømskag har inntrykk av at lokalsamfunnet forstår hastetiltakene som er innført.

Foto: Bent Lindsetmo

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi har ikke møtt negative reaksjoner. Alle skjønner alvoret i situasjonen, sier ordfører Kristin Strømskag (H) på Frøya.

Hun sier det blir en annerledes nyttårsaften.

– Det handler om at vi vil slå ned tidlig, sier Strømskag.

Kommuneoverlegene i Hitra og Frøya gjorde hastevedtak mandag om at det kun skal være maks fem gjester i private selskaper.

Frøya kommune ber dessuten innbyggerne om å ikke krysse kommunegrensen dersom det ikke er nødvendig. Videre oppfordrer de til å vurdere nødvendigheten av å handle, og ber om at bare én person fra husstanden går på butikken.

I Stjørdal kommune er innbyggerne bedt om å avstå fra kontakt mellom ulike husstander.

Ber om at fester i Levanger avlyses

Tirsdag oppfordret ordfører i Levanger kommune, Anita Ravlo, om at familieselskap og vennefester i romjula avlyses. Samtidig holdes Frol barneskole stengt første uka i januar.

– Vi ser at smitten spres der familier og venner møtes. Derfor er det en meget sterk anbefaling om å avlyse familieselskaper, vennetreff og fester, står det i ei pressemelding fra Levanger kommune nå i ettermiddag.

Innbyggerne i Levanger skal fra tirsdag også bruke munnbind når de er utenfor eget hjem.

Nyttårsaften 2019/2020

BER OM Å DROPPE FESTER: Levanger ber om at alle private fester nyttårsaften avlyses. Også Stjørdal har innført det samme tiltaket.

Foto: Berit Roald

Krevende

Det siste døgnet er det registrert 526 koronasmittede i Norge. Det er 95 flere enn på samme dag i forrige uke.

Det er nå innlagt 151 på norske sykehus med covid – 19. Det er det høyeste tallet siden 20. april.

– Situasjonen er veldig krevende, sier helse – og velferdsdirektør i Trondheim, Helge Garåsen.

Tirsdag ble det registret 15 nye smittede i Trondheim, men i morgen forventes ny smittetopp.

Advarer mot ulike smittevernregler

Garåsen mener det er uheldig at det nå er så ulike smittevernregler mellom kommuner. Også i nabokommuner i Trøndelag.

– Det som gjør det vanskelig er at publikum har ulike regler å forholde seg til. Det kan bli forvirring om hva som gjelder hvor. Hva som gjelder i Trondheim, Stjørdal og Skaun. Det er ikke ideelt, man kan lett bryte reglene om man beveger seg fra en kommune til en annen, sier Garåsen.

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, vil ikke innføre de samme strenge reglene som i nabokommunen Stjørdal, sa hun på et ekstraordinært møte i formannskapet tirsdag.

– Det å ha skippertak i noen få dager nå, det er antageligvis ikke det som er løsningen. Vi skal stå i dette ei god tid fortsatt, sa Ottervik. Tirsdag var det samarbeidsmøte mellom kommuner i Trondheimsregionen om situasjonen.

Trondheim

ULIKE REGLER: I Stjørdal blir innbyggerne bedt om å ikke ha kontakt med andre enn egen husstand. I Trondheim gjelder andre regler. Dette kan skape forvirring, frykter kommuneledelsen i Trondheim.

Foto: NRK

Søker om dispensasjon

I Trondheim er det påbudt at sosiale kontakter skal begrenses til 10 personer per uke.

Flere har søkt Trondheim kommune om dispensasjon slik at de kan ha flere gjester nyttårsaften.

– Dette får vi henvendelser om hele tida. Det gjelder enkeltpersoner og enkeltbedrifter, sa helse – og velferdsdirektør, Helge Garåsen.

Han fortalte på et ekstraordinært formannskapsmøte tirsdag at de aller fleste er flinke til å overholde tiltakene som er innført. Men han har også fått sterke reaksjoner.

– Det er helt sentralt at alle følger retningslinjene og tar ansvar i dette. De fleste oppfører seg eksemplarisk og gir støttemeldinger, men jeg har til dels opplevd sjikanering i meldinger til meg om at det er dustete tiltak vi gjennomfører. Klart at det er tøft, men det blir enda tøffere om vi ikke gjør det, sa Garåsen.

Innfører nye regler i Skaun

Mange trønderske kommuner har innført strengere regler de siste dagene.

I ettermiddag har Skaun kommune bestemt at sosiale kontakter ut over egen familie og arbeidskontakter må begrenses til 10 per uke.

Det blir påbudt å bruke munnbind innendørs i offentlige rom og utendørs i tett befolkede områder i Skaun. På serveringssteder skal det være maks to meters avstand mellom alle bord, står det i ei pressemelding fra kommunen.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 01.03.2021
1 999
Smittede/uke
102
Innlagte
623
Døde
329 034
Vaksinerte