Hopp til innhold

Flyktningerennet uten grensepassering

Arrangørene hadde ikke noe valg. Snømangel i indre deler av Nord-Trøndelag og Jämtland fører til at grensekryssinga utgår fra turløpet Flyktningerennet for første gang i rennets 65-årige historie.

Ved Muruhatten – i løypa til Flyktningerennet

Det er slike flotte løyper Flyktningerennet i Lierne er kjent for, men i år er det minimalt med snø og løpet går i ei rundsløyfe på norsk side.

Foto: Aage Dahl

Til helga skal det 40 kilometer lange, tradisjonsrike turrennet mellom Lierne i Nord-Trøndelag og Gäddede i Jämtland avvikles igjen. Navnet på turløpet skal symbolisere flyktningetrafikken som foregikk på tvers av grensa i Trøndelag under krigen. Men tirsdag kveld kom beslutninga:

For første gang i rennets 65-årige historie blir det ingen kryssing av grensa.

Rennledelsen hadde ikke noe valg, men måtte skrinlegge tanken på å ha renn i langløypa.

Rundløype i Norge

Innpå 1000 løpere er påmeldt så langt. Men den lange løypa blir bare ei rundløype. Mandag kveld måtte arrangøren ta fram reserveløsningen for løypevalget.

Årsaken er at det mangler snø mange steder i den fire mil lange løypetraseen.

Petter Northug før start i Flyktningerennet 2011

Petter Northug har gått Flyktningerennet fem ganger tidligere. Her står han på startstreken i 2011.

Foto: Kaja Kristin Ness / NRK

Tirsdag kveld møttes så styret og komitelederne og tok den endelige beslutninga om at løpet blir avvikla i ei 20-kilometers sløyfe som gås to ganger som ei rundeløype på norsk side, dette ene året. Det innebærer at det blir start og mål i Nordli, og kun en rundtur for løperne på Kvelifjellet i Lierne.

Den kjente grensepasseringa som er kjær for mange løpsveteraner som har gått løpet både 30 og 40 ganger, og som altså er grunnlaget for navnet på rennet, finner ikke sted. Aldri har det skjedd før.

Avlyst en gang – på grunn av flom

Løpet blei riktig nok avlyst ett år, i 1982, da etter en voldsom vårflom og et mildvær som satte inn og stengte veger og smelta det som var av snø, til og med i fjellregionen i Namdalen og Jämtland. Men aldri har et renn vært arrangert uten den normale grensekryssinga.

Den absolutt siste beslutninga om å kutte årets grensepassering tas ikke før fredag, men mangelen på snø kombinert med værvarslet for resten av uka, gjør at dette nok blir løsninga, sier rennleder Eva Westrum Kveli til NRK.

Snøen kom som regn i Sverige

– Rennledelsen var optimistisk da det kom litt snø sist helg, men den som kom var våt, og på svensk side falt det bare regn, så det hjalp ikke, sier Westrum Kveli. Selv om det meldes kaldt vær framover, er det flere parti i den ordinære traseen der svært lite minner om at det er mulig å lage skispor for en horde på flere hundre skiløpere.

Det heller ikke er nok snø i nærheten av den faste løypetraseen til å flytte på løypa på enkelte steder og slik lappe traseen sammen.

Petter Northug vant Flyktningerennet 2008

Petter Northug vant Flyktningerennet i 2008.

Foto: Karl Audun Fagerli

To blad Northug på startstreken

Med trippelverdensmester Petter Northug og bror Tomas på startstreken i herreklassen, kan det likevel være duka for et skikkelig skirenn og en brødreduell om seieren også.

Om da ikke noen fra Team United Bakeries blander seg inn i tetstriden. Både Johan Kjølstad, John Chr. Dahl og Tore Berdal kommer i alle fall til å innfinne seg på startstreken, ifølge rennleder Eva Westrum Kveli.

Færre deltakere i år

Om snømangelen har ført til færre deltakere ser ikke rennlederen i Flyktningerennet bort fra. Det har vært år med bedre påmelding enn i år.

Les: I rekordåret 2011 var det over 2000 deltakere.

– Vi har vært bortskjemt med svært gode deltakertall. Kanskje har folk fått gått for lite på ski i vinter, og kanskje er det ryktene om forkorta løypa som har slått inn. Færre løpere blir det nok som går i år, sier Westrum Kveli, som innrømmer at lite snø har gitt problemer for arrangørene de siste tre åra, men så ille som i år har det ikke vært før.