Flere tusen slått ut av diaré

Den ansvarlige for parasittene i drikkevannet til Østersund i Sverige risikerer hard straff.

Parasittletere i Østersund

Østersund kommune jobber med å rense drikkevannet i byen, etter at parasitter har gjort flere tusen syke.

Foto: Daniel Hansson / SVT

Christer B. Jarlås

Christer B. Jarlås frykter at en uoppmerksom virksomhet er skyld i parasitten.

Foto: Daniel Hansson / SVT

– Mageparasitter som utløser sykdom hos mennesker og dyr skal ikke slippes ut, og de skal absolutt ikke forekomme i kommunalt drikkevann, sier aktor Christer B. Jarlås i Miljø- og arbeidsmiljøbruddsenheten til SVT.se.

Så mange som 3.000-9.000 personer i Østersund fryktes å være smittet av parasitten Cryptosporidium, som kan gi kraftig diaré og magesmerter.

Politiet følger nå kartleggingen av hvordan parasitten har kommet seg i drikkevannet, før de i en egen utredning skal konkludere med hvem som har ansvaret.

– Om utredningen fører til påtale vil strafferammen være veldig høy, advarer Jarlås ifølge SVT.

– Ingen krisesituasjon

Kommunen har nå startet flere rensingstiltak for å ta knekken på magesyken, men sier at de ikke vet hvordan parasitten kan ha kommet seg i drikkevannet.

– Vi har våre tanker, men det blir bare feil å gjette. Vi har funnet høystakken, men jobber nå steinhardt med å finne nålen, sier Jari Hitula, som er miljøsjef i Østersund kommune til NRK.no.

Det har blitt opprettet en egen telefonlinje der folk kan få svar på spørsmål om smitten, og kommunen har sendt ut beskjed om å koke vannet fra springen.

Den nasjonale vannkatastrofegruppen har kommet til byen, men miljøsjefen mener at kommunen tar mageproblemene med fatning.

– Vi befinner oss på et nivå hvor vi ser på dette som en alvorlig hendelse, men det er ikke noen krisesituasjon. Store arbeidsplasser fungerer fortsatt som normalt, og har ikke stengt på grunn av magesyken. Dette er bare som en vanlig influensa, forteller Hitula.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Storsjøen i Østersund

Kommunen har en mistanke om hvordan parasittene har kommet seg i Storsjøen, men vil ikke si noe om teorien før de har alle fakta på bordet.

Foto: Daniel Hansson / SVT

Turistene er ikke skremt bort

Østersund er et populær shoppingmål for nordmenn, men ifølge turistbyrået ødelegger ikke vannproblemet for hotellene.

– Det har ikke vært noen masseavbooking, så vidt vi kjenner til. Folk spør om det, og har tydeligvis hørt om magesyken i nyhetene, men velger likevel å komme hit, sier Malena Edelbrock i Østersund turistbyrå til NRK.

Hun kjenner flere som har blitt dårlige, men hun mener at det ikke er noen fare så lenge man er oppmerksom, forsiktig og koker vannet.

– Nordmenn behøver ikke være bekymret

Byen forventer et ekstra trykk på turistfronten ettersom verdenscupen i skiskyting starter i Østersund i dag.

De norske skiskytterne tar alle forholdsregler foran verdenscupåpningen, og ifølge miljøsjef Hitula trenger ikke norske tilhengere som tar turen over grensa å bekymre seg.

– Det er sendt ut informasjon til samtlige hotell om at de må være ekstra påpasselige når det gjelder vannet. Men nordmenn drikker vel bare brus uansett, ler han.