Hopp til innhold

– Har du penger, kan du leve - har du ikke penger, dør du

Aleris private sykehus kontaktes nå av pasienter som vil ha en kostbar, men mulig livsforlengende medisin. Samtidig har Helsedirektoratet takket nei til en hemmelig avtale med en leverandør.

Kjell Haugnes har ikke råd til å kjøpe livsforlengende kreftmedisin

Kjell Haugnes har ikke råd til å kjøpe livsforlengende medisin på privat sykehus

Kjell Haugnes fikk torsdag beskjeden han fryktet. Helsedirektoratet vil ikke betale for livsforlengende kreftmedisin. Å kjøpe medisinen privat koster over 800 000 kroner. Det har ikke 51-åringen råd til.

Det er et slikt samfunn vi ikke skal ha i Norge. Et ord: klassesamfunn. Har du penger kan du leve, har du ikke penger dør du av sykdommen, sier Kjell Haugnes til NRK.no.

– Jeg blir lei meg. Norge er det rikeste landet, og så har vi ikke medisin. Norge har jo penger til å kjøpe den, sier datteren Ketlen Haugnes, og gir pappaen en god klem.

Les helsedirektørens eget svar: – Derfor sier vi nei

Pasienter kjøper privat

Etter forrige ukes avslag fra Helsedirektoratet har to pasienter tatt kontakt med Aleris private sykehus. To andre pasienter har siden i høst brukt 1 million kroner hver på en medisin de ikke får fra det offentlige:

– Klart det er mye penger, men pasientene står uten et valg. Skal de ha håp vil de trenge medisinen, enten de kommer til oss eller reiser utenlands, sier fagansvarlig onkologi, Aleris Helse, Marius Normann.

Norge takket nei til medisinrabatt

Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog ville ikke forhandle med produsenten om pris.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Nå viser det seg at medisinen kunne vært mye billigere. Norske helsemyndigheter var i forhandlinger med leverandøren av kreftmedisinen Ipilimumab om å få rabatt. Men avslaget på 20 prosent var for lite. Så fikk de et nytt tilbud:

Vi fikk tilbud om å inngå en hemmelig avtale om pris. Vi avviste det, for vi er opptatt av rettferdighet og likeverd i den norske helsetjenesten, og vi må ha åpenhet om hvordan ressursene benyttes, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

11 europeiske land, deriblant Sverige og England, dekker kreftmedisinen ifølge leverandøren.


Svenske forhandlere som NRK har snakket med forteller at rabatten kan være så mye som 50 prosent.

– Hvilken pris hadde vært akseptabel?

– Vi har ingen eksakt grense, men har hatt tradisjon for å akseptere priser rundt 50 % av den prisen vi opprinnelig fikk fra produsent, forteller Guldvog.

Første medisin på 30 år


Ved kreftpoliklinikken kontaktes de nå av pasienter som ber om medisin til lindring og behandling.

– Det er ikke lett å være doktor å sitte overfor disse pasienter å si nei, men man må ha forståelse for at dette har en økonomisk ramme, sier Stein Sundstrøm, som er overlege ved St. Olavs Hospital.

– Samtidig er det er fantastisk at det er kommet et nytt middel mot føflekkreft. Det har det ikke gjort på 30 år, så dette er en liten revolusjon når det gjelder behandling av sykdommen, forteller overlegen.

Stein Sundstrøm, overlege St.Olavs Hospital

Overlege Stein Sundstrøm ved St. Olavs Hospital kaller den nye medisinen en revolusjon innenfor føflekkreft.

Foto: Frank Almås / NRK