Hopp til innhold

Får ikke livsforlengende medisin

I dag fikk kreftpasienter endelig svar fra Helsedirektoratet på om de får ta i bruk en ny type livsforlengende kreftmedisin. For kreftsyke Kjell var det nedslående nyheter.

Innslag fra Dagsrevyen 7. mars.

Spørsmålet har vært om pasienter med føflekk- og prostatakreft med spredning skal få tilgang til de livsforlengende medikamentene Ipilimumad og Abirateron.

Torsdag formiddag kom beskjeden om at de kostbare medisinene ikke vil bli brukt ved norske sykehus.

– Vi har valgt å si nei til disse medisinene, fordi de har begrenset effekt samtidig som de er svært kostbare, sier helsedirektør Bjørn Guldvog på dagens pressekonferanse.

– Dette føles ikke riktig

Kreftforeningen vil at denne kreftmedsinen skal tillates også i Norge.

En rådgivende gruppe for kostbare kreftlegemidler rådet Helsedirektoratet til å ta i bruk medikamentene.

Foto: Janssen.no

– Dette betyr for meg og mange andre at vi ikke får se våre barn vokse opp. Medisinen ville gitt meg 40 prosent sjanse til å leve i minst fire år til, og kanskje også bli kurert, sier Kjell Haugnes (51) fra Trondheim, som fikk konstatert føflekkreft med spredning i fjor sommer.

Han har ventet siden nyttår på å få høre om han kan få Ipilimumad, en medisin som gjør at han vil kunne leve opptil fire år lengre.

– Jeg er overrasket over at det ble nei, selv om jeg har forsøkt å forberede meg på det.

– Jens Stoltenberg sa i sin nyttårstale at alle skal yte etter evne og få etter behov. Men nå er det bare Norge i hele Vest-Europa som ikke spanderer denne medisinen på sine kreftsyke, sier Haugnes.

Kreftlege: – Medisinen er effektiv

Medisinen koster 800.000 kroner «per kvalitetsjustert leveår», og tilbys i en rekke andre land i Europa. Overlege ved kreftavdelingen ved St. Olavs Hospital, Jarle Karlsen, har tidligere uttalt til NRK at også norske sykehus bør få ta i bruk Ipilimumad ved føflekkreft med spredning.

– Mitt inntrykk er at dette er en effektiv medisin. Den kan både bremse sykdommen og forlenge livet. Det kan også se ut til at en del pasienter kan blir kurert, sier Karlsen.

Haugnes sier han stoler mer på Karlsen enn på helsedirektøren i dette spørsmålet.

– De som har tatt denne beslutningen har råd til å kjøpe denne medisinen selv. Men de fleste kreftpasientene i Norge har ikke råd. Det føles ikke rettferdig, sier Kjell Haugnes.

Prøvde å forhandle på pris

Men direktoratet er altså av en annen mening. De ønsker å prioritere andre kreftbehandlingstiltak.

– Det å prioritere ressursene i helsetjenesten, betyr at vi sier ja til behandling som har god effekt, men det betyr også at vi må si nei til behandling som ikke har det. I årene som kommer vil det komme stadig nye og svært dyre medisiner som vi må vurdere om vi skal ta i bruk, sier helsedirektøren.

Likevel, fordi Ipilimumab har vist god effekt, har helsemyndighetene forsøkt å få produsenten til å redusere prisen på medikamentet, men uten å få gjennomslag.

Det pågår kliniske studier av Ipilimumab og Abirateron flere steder i verden, og ifølge Helsedirektoratet vil de vurdere å eventuelt ta inn legemidlene senere.