Hopp til innhold

Heltene fra Flatanger

En liten gnist utviklet seg med lynets hastighet til et branninferno i de kraftige vindkastene. I løpet av knappe tolv timer ble 64 bygninger flammenes rov

Årets trønder kandidat 3

Flatanger brannvesen berga liv og store verdier da trosset farene og kjempa mot den store lyngbrannen på Sørneshalvøya i januar. Nå kan de bli Årets trønder for innsatsen. (Foto: Ola Hegvold, Adresseavisen)

Et av landets minste brannvesen opplevde i januar den største brannen i Norge siden andre verdenskrig.

– Vi har fått et mer handlekraftig brannvesen, og samholdet er blitt styrket. Derfor er det stort og veldig overraskende at Flatanger brannvesen ble nominert som kandidat til Årets trønder, sier brannsjef Hans Petter Haukø.

Første mandag i hver måned samler han mannskapene i deltids-brannvesenet til øvelse og gjennomgang av rutinene. Katastrofebrannen på Sørneshalvøya i Flatanger kommune sitter fortsatt friskt i minne når Haukø og syv menn fra brannstyrken sitter rundt kaffebordet i branndepotet på Hasvåg. Der er Åge Hasvåg sjef, og han var førstemann som rykket ut til brannen. Takket være raskt innsats, ble omfanget av brannen sterkt redusert.

Les også: Brannskryt til Lærdal, Flatanger og Frøya

Les alt om brannen på Sørneshalvøya HER

Ingen ble skadet

Brannslokking Flatanger

Totalt varte brannaksjonen på Sørneshalvøya i tre uker. 15 km² med mark ble svidd av.

Foto: Ove Magne Ribsskog / Flatangernytt
Brannruiner Hasvåg, Flatanger

Hasvåg ble hardt rammet av flammene under brannen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Ikke én eneste person kom til skade. Det takker Haukø rask evakuering for. Han skjønte snart at brannen var ute av kontroll sent om kvelden mandag 27. januar. I alt ble 26 personer, syv hester, 40 sauer og en hund evakuert.

Det var en person på Uran som like etter klokken 22 meldte fra om det han trodde var en bygningsbrann. Det brant imidlertid i lyngen mellom to feriehus. En lavspentlinje hadde falt ned og laget gnister i den knusktørre vegetasjonen.

Hasvåg koblet hengeren med brannutstyr til bilen, fikk med seg en nabo og kjørte mot Uran. De hadde ikke tid til å koble til vannslangene. I stedet begynte de å slå ned flammene med piskere og fant noen bølgeblikkplater som de la over ilden. De 29 bygningene på Uran, bortsett fra et uthus, ble berget.

Hovedstyrken fra Lauvsnes var fremme på Uran klokken 23.10. I de enorme vindkastene ble flammer i form av ildkuler kastet over fjellet, som spredte seg i utmarka til Hårstad og Hasvåg. Mobildekningen var svært dårlig, også brannradioen hadde mangelfull dekning. Det var vanskelig å kommunisere både internt og med omverdenen.

Saken fortsetter under bildegalleriet

Fikk hjelp fra naboer

Brannsjef Haukø skjønte tidlig at her trengte de hjelp. Det ble rekvirert bistand fra 21 brannstasjoner fra Brønnøysund i nord til Trondheim i sør. Dette ble koordinert fra 110-sentralen i Namsos, som satte egen ressursstab og som bisto Flatanger brannvesen under aksjonen. I alt var 250 brannmenn i aksjon. I tillegg kom 250 personer fra ambulansetjenesten, Sivilforsvaret, politiet, to kystvaktfartøy, fem helikoptre og redningsskøyta.

– Vinden var oppe i orkan i kastene. Flere steder måtte mannskapene krype for å ikke blåse over ende. Temperaturen var nede i minus ti, og vannet i slangene frøs. Det meste av slukkevannet ble hentet fra Uransvatnet, forteller Haukø.

Enkelte steder var flammene oppe i 170 meter, og brannen forflyttet seg til stadig nye steder. Ildkuler ble slengt av gårde. Det gjorde at flere bygningen ble tilfeldig spart, mens der ilden traff ble husene totalt utbrent.

Et sted sprang flammene over seks hus og et skogsområde, før de slo ned i andre bygninger. Mellom klokken tre og seks natt til tirsdag 28. januar brant de fleste av de 64 husene ned. Vinden trykket flammene ned og ga ekstra god fyr i lyng og krattskog. Flere steder trillet ildkuler ned fra fjellet og ut i havet.

– Vi er opptatt av alle de husene vi klarte å redde. Av 158 bygninger gikk 64 tapt. Verst gikk det ut over Småværet, sier Haukø. Flammene slikket rundt branndepotet på Hasvåg, men brannfolkene greide å redde bygningen. Derimot gikk en rekke båter på eiendommen tapt.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Årets trønder 2014 presentasjon header» i nytt vindu