Se Rune Nilson (13) sin TV-debut som manager

VHS-kassetten med den første sendinga til Okka TV i Eigersund fra 1986 var sporløst forsvunnet i mange år. Da den dukket opp var det med et kjent fjes.

VHS-kasetten med den første sendinga til Okka TV i Eigersund fra 1986 var sporløst forsvunnet i mange år. Nå er den digitalisert. Vi møter en 11 år gammel Rune Nilson som er manageren til en breakdance-gruppe.

UNGE NILSON: Vi møter en 13 år gammel Rune Nilson som er manageren til en breakdance-gruppe. Foto: Okka TV.

Det er 31. januar 1986 og NRK-programleder Rune Nilsson har en av hovedrollene i den aller første sendinga til Okka TV i Eigersund. Han er manager for breakdancegruppa som har starta programmet med en ti minutters oppvisning.

– Jeg har vært med helt fra begynnelsen for rundt to og et halvt år siden, sier Nilson.

Så blir det avklart hva som er managerens oppgaver; å passe på økonomien, skaffe jobber og oppmuntre.

Opptaket fra denne aller første sendinga var lenge tapt. Prosjektgruppa etterlyste den i lokalavisa Dalane Tidende, og plutselig dukket det opp. Hans Hansen hadde tatt opp sendinga på VHS, så nå er også den digitalisert.

VHS-kasetten med den første sendinga til Okka TV i Eigersund fra 1986 var sporløst forsvunnet i mange år. Nå er den digitalisert. Vi møter en 11 år gammel Rune Nilson som er manageren til en breakdance-gruppe.

BREAKDANCE: Rune Nilson (13) forteller at han har vært manager for gruppa i to år. Foto: Okka TV.

Feirer 30 år med digitalisering

Okka TV, senere Dalane TV, sendte fra Eigersund fra 1986 til 1991 og var en av de første lokale TV-kanalen som sendte over eteren i Norge. I anledning 30-års dagen jobber ei prosjektgruppe bestående av blant annet biblioteksjefen og direktøren for Dalane Folkemuseum med å få digitalisert og tilgjengeliggjort arkivet etter TV-kanalen.

– Per nå er kun én sesong digitalisert. De fem andre finnes kun på VHS, og kan sees på biblioteket, sier Pat Berven, biblioteksjef i Egersund.

Digitaliseringsprosjektet har fått støtte fra Eigersund kommune, Rogaland fylkeskommune og fra Nasjonalbiblioteket, men mangler fortsatt mellom 4- og 500.000 kroner for å få gjort alt tilgjengelig og indeksert på nett.

– Det er unikt materiale, som er veldig viktig for å dokumentere hva som har skjedd i Egersund i denne perioden. VHS-kassetter varer ikke evig, sier hun.

Prosjektet skal markeres med Okka TVs 30-årsjubileum i Eigersund kulturhus førstkommende onsdag. Da vises flere klipp fra tidligere sendinger, overraskelser og intervjuer med dem som var med.

Okka TV sendte fra Eigersund fra 1986 til 1991 og var den første lokale TV-kanalen som sendte over eteren i Norge. I anledning 30-års dagen jobber ei prosjektgruppe bestående av blant annet biblioteksjefen og direktøren for Dalane Folkemuseum med å få digitalisert og tilgjengeliggjort arkivet etter TV-kanalen. Arkivet inkluderer også Dalane TV, som var kanalens navn fra 1987 og fram til nedleggelse i 91.

OKKA TV: Se utvalgte klipp fra det første året med lokal-TV i Eigersund. Foto: Okka TV.