Hopp til innhold

Fare for flom i hele Trøndelag

Regn og snøsmelting kan føre til oversvømmelser i Trøndelag. Fosen er spesielt utsatt.

Fare for flom i elva Skauga i Rissa

Elva Skauga i Rissa ved forrige flomvarsel.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

– Det kan komme mye nedbør, opp til 50 millimeter over Fosen fra i ettermiddag. Det kan skape problemer i forbindelse med små vassdrag, sier hydrolog ved Norges vassdrags- og energidirektorat, Ingeborg Kleivane.

– Vassdragene på Fosen vokser fort når nedbørsmengdene blir store, men det er ikke godt å si hvor mye nedbør som kommer til å falle ned som regn og hvor mye som kommer som snø. Snøgrensa er satt til et sted mellom 500 og 700 meter over havet.

Det er ikke første gang i år forholdene på Fosen er spesielle.

Fare for isgang

– Hovedproblemet er ikke nedbørsmengdene her i seg selv, men at det er mye is i vassdragene, sier Kleivane.

Bekker, elver og kulverter er fylt opp med snø og is. Dermed vil ikke vannet renne unna, og det kan føre til lokale oversvømmelser.

Det blir mye nedbør i resten av Trøndelag også, men ismengdene i de store vassdragene er, ifølge hydrologen, ikke noe stort problem i så måte.

– Mye av nedbøren her kommer trolig i form av snø.

Kan komme brått

Riksvei 30 ved Kotsøy

Mestas gravemaskin fikk til slutt ryddet riksvei 30 ved Kotsøy.

Foto: Magnar Brandseth, NRK

Men ting kan skje fort om bekkene tettes. I går førte en flomstor bekk på riksvei 30 ved Kotsøy i Midtre Gauldal til at vegen ble delvis stengt i en periode.

Bekken gikk over sine bredder, og dekket delvis veibanen med både is og vann. Veien ble ikke stengt, men vannmassene gjorde at bilene måtte sette ned farten i området.