Hopp til innhold

Varsler flom i Midt-Norge

NVE sender ut flomvarsel for Midt-Norge i helga. Mildvær og nedbør fører til kraftig snøsmelting , og spesielt ille kan det bli på Fosen og i andre lavereliggende strøk i Sør-Trøndelag. Forsikringsbransjen frykter store vannskader.

Fare for flom i elva Skauga i Rissa

Fare for flom i elva Skauga i Rissa

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

Vakthavende hydrolog Inger Karin Engen i Norges vassdrags- og energidirektorat, sier det er de spesielle isforholdene som først og fremst er årsaken til at varselet om flom nå sendes ut.

– Det er varsla en god del nedbør i helga, og i lavere og ytre strøk vil dette komme som regn. Men det er fortsatt tele i jorda, og mange bekker, elver og kulverter er fylt opp med snø og is. Dermed vil ikke vannet renne unna, og vi vil kunne få lokale oversvømmelser, sier Engen.

Mye snø ligger fortsatt på kysten og i lavlandet i Trøndelag og Møre og Romsdal. Snømengdene er også med på å hindre avrenninga av vannet i rør og avløpsveier.

Mest smeltevann er venta på kysten og lavlandet i nordlige deler av Møre og Romsdal, i Sør-Trøndelag, og i sørlige deler av Nord-Trøndelag.

Vanskelige isforhold

Store snømengder i Rissa

Store snømengder i lavlandet i Trøndelag

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

– Det er først og fremst isforholdene, og ikke nedbørsmengdene i seg selv, som gjør at vi i NVE nå sender ut varsel om flom, sier hydrologen.

Hun oppfordrer nå kommuner og vegvesen til å gjøre en ekstra innsats for å gjøre det de kan for å holde kummer og avløpsveier åpne. Hun advarer også mot at folk beveger seg for nær kanten til bekker og små elver.

– Plutselig kan en propp eller demning av is briste i elva, og vannet kan da skylle med seg de som står for nære, sier Engen.

På Fosen hadde de en voldsom flom i 2006 med store materielle ødeleggelser, og som også krevde et menneskeliv. Inger Karin Engen sier at flommen som nå ventes ikke kan sammenlignes med det som skjedde i 2006.

Ikke som i 2006

– Flommen i 2006 var en tusenårsflom, med enorm vannføring. Slik blir det ikke denne gangen. Varselet vi nå sender ut er på laveste nivå, men det er viktig å varsle slik at folk kan ta sine forholdsregler, sier Engen

Forsikringsbransjen frykter at flommen i Midt-Norge skal føre til store vannskader på samme måten som på Vestlandet sist helg.

– Med mye tele, is og snø, skal det ikke så mye regn og mildvær til før det blir store vannskader på hus og bygninger, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring.

Stigum Olsen sier at vann ofte gir store skader på bygninger, og de fører til nye problemer med sopp og råte på lengre sikt. Innenfor husforsikring utgjør vannskader nærmere en tredel av de totale kostnadene for Tryg Forsikring.

- Ta forholdregler mot vannet

Overflatevann ved Krinsvatnet i Rissa

Overflatevann ved Krinsvatnet i Rissa

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

Han oppfordrer derfor folk til å gjøre det de kan for å hindre at vannet trenger inn i boligen.

-– Folk bør sørge for å fjerne snø og is som ligger inntil piper, luftehull og takrenner. Her kan vann bli stående og skape lekkasjer. Verandaer og altaner bør også ryddes for vasstrukken snø for å hindre at vann renner inn gjennom dørsprekkene, sier Stigum Olsen.

Han sier det også er viktig å få få åpnet sluker, kummer og stikkrenner på eiendommen. Det kan også lønne seg å fjerne snøen som ligger inntil grunnmuren slik at vann ikke trenger inn i kjelleren.

Våt snø blir svært tung, og kan derfor føre til skader på konstruksjonen dersom den ikke blir fjerna.

– Hytteeiere i Trøndelag som ikke har fjerna snøen på taket i det siste bør kanskje vurdere å gjøre dette i helga, sier Roald Stigum Olsen.