NRK Meny
Normal

Får kritikk for spesiell avisforside

Mange lesere reagerte på Trønder-Avisas forside mandag, som er utformet som en annonse for Røde Kors. – Dette er en problematisk forside, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

Trønder-Avisa annonse

Trønder-Avisa ber folk støtte Røde Kors sin flyktningaksjon på mandagens forside av avisa.

Foto: Faksimile Trønder-Avisa

Forsida er altså laget som en annonse for Røde Kors sin innsamlingsaksjon til menneskene som flykter over Middelhavet til Europa.

Folkelig engasjement

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum

Kjersti Løken Stavrum er generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi har vært fryktelig opptatt av å skulle prøve å ta opp det folkelige engasjementet rundt flyktningsaken. Det er nok det sterkeste engasjementet jeg har opplevd gjennom mine 14 år som redaktør i Trønder-Avisa, sier Arve Løberg til NRK.

Men generalsekretær Kjersti Løken Stavrum mener forsida blir for lik en vanlig annonse.

– Det er lesere som har tatt kontakt med meg om saken, og jeg har aldri sett en lignende forside i noen norsk avis. Rent presseetisk skal avisene skille mellom annonser og redaksjonelt innhold. Jeg synes ikke avisa har gjort dette tydelig nok, mener Løken Stavrum.

Intern debatt

Forside Trønder-Avisa

Norsk Presseforbund reagerer på denne forsida til Trønder-Avisa på valgdagen.

Foto: Faksimile Trønder-Avisa

Redaktør Arve Løberg har stort sett bare fått positive tilbakemeldinger på forsida i dag, men innrømmer at det har vært en intern debatt i redaksjonen.

– Det er ikke alle hos oss som er enige i det vi har gjort, men jeg mener saken er viktigere enn prinsippene denne gangen. Jeg har ingen dårlig samvittighet for dette. Og jeg vil understreke at Røde Kors ikke har betalt noe for dette, sier Løberg til NRK.

Kjersti Løken Stavrum mener Trønder-Avisa kunne håndtert dette på en annen måte.

– Avisa kunne ha laget et redaksjonelt budskap med oppfordring om å støtte flyktningaksjonen, og ikke lage forsida som en annonse, sier hun.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25