Hopp til innhold

Fant sjelden skapning i Buvikfjæra

Denne skapningen på over 200 kilo strandet i fjæra i Buvika i Sør-Trøndelag natt til onsdag. Det viser seg å være en månefisk som hører til i langt varmere strøk.

Månefisk i Buvika

Slik lå månefisken i fjæra i Buvika onsdag formiddag.

Foto: Guus Wellesen / NTNU

Janne Øyås Olsen gikk tur langs stranda i Buvika onsdag formiddag da hun oppdaget noe svært spesielt i fjæra.

Trodde det var plast

Månefisk svømmer

En månefisk fotografert i Oslofjorden.

Foto: Edward Smith / NRK

– Først trodde jeg det var plast som hadde drevet i land, men da jeg kikket nærmere så jeg at det var en stor fisk. Det var litt av et syn. En artig opplevelse og noe jeg sannsynligvis ikke får oppleve igjen, sier Janne Øyås Olsen til NRK.

Den spesielle fisken hører hjemme i mer tropiske strøk enn Norge. Men enkelte ganger kan den bli ført nordover med havstrømmene, og den er blitt sett i Norge flere ganger tidligere også.

– Fra 1800-tallet og fram til i dag er det over hundre observasjoner av månefisk langs kysten vår. Det er om høsten den følger de varme havstrømmene nordover på jakt etter næring, og nesten alle tidligere observasjoner er også gjort i tidsrommet august til desember, forteller Torkild Bakken som er leder for institutt for naturhistorie ved NTNU.

Månefisk i Buvika

Månefisken har trolig drevet med havstrømmene helt opp til Trøndelag.

Foto: Guus Wellesen / NTNU

206 cm

– Jeg har tatt mange vevsprøver og disse skal nå undersøkes nærmere. Jeg har også tatt med hodet av fisken og skal se på muligheten for å ta vare på skallen, forteller skjelettkonservator Guus Wellesen som undersøkte månefisken i Buvika i flere timer onsdag.

– Jeg hadde lyst til å ta vare på hele fisken, men den er rett og slett for stor og veide nok over 200 kilo. Den målte 161 cm fra munnen til halen, og 206 cm mellom spissene på finnene, opplyser han til NRK.

Guus Wellesen

Guus Wellesen har undersøkt månefisken.

Foto: Privat

Wellesen tok mange prøver av fisken, og fant også store mengder parasitter i tarmene.

– Den har nok drevet med strømmene nordover, og det kan skyldes sykdom. Men jeg kan ikke si noe sikkert om hva den døde av, sier han.

Fisken kan bli opptil tre og en halv meter lang, og spiser stort sett maneter, planter og småfisk. Månefisken er ikke egnet som menneskemat fordi den er giftig.