Hopp til innhold

Fant denne fisken på en strand i Oslo

En barnehage på tur fant en sverdfisk på Huk i Oslo. Fisken hører hjemme i varmere strøk og forviller seg sjeldent så langt nord.

Sverdfisk på Huk

UVANLIG: En gjeng med ti 3 til 5 år gamle barnehagebarn på tur fant den eksotiske sverdfisken, som er like lang som et voksent menneske.

Foto: Privat

Barna fra Nordpolen Fus barnehage var ute på tur onsdag for å lete etter krabber på stranden da de oppdaget fisken. Men først var de litt usikre på hva slags fisk de hadde funnet.

– Det var en kjempesvær fisk! Og jeg trodde egentlig ikke det fantes sverdfisk i Norge, sier pedagogisk medarbeider Marius Skjold Heigård til NRK.

Det var nettstedet hooked.no som først skrev om funnet.

– Men den ene femåringen var veldig bastant på at det var en veldig stor fisk og den hadde sverd på nesa så da måtte det være en sverdfisk.

Heigård sendte bilde av fisken til en fiskeinteressert kollega og fikk femåringens teori bekreftet.

Marius Skjold Heigård med Sverdfisk

Pedagogisk medarbeider i Nordpolen Fus barnehage, Marius Skjold Heigård, med fisken som er omtrent like lang som ham selv.

Foto: privat

Sjeldent

– Dette er en veldig sjelden affære, sier seniorforsker ved Havforskningsinstituttet Leif Nøttestad.

Nøttestad forklarer at sverdfisk egentlig er en varmtvannsfisk som hører hjemme på sørligere breddegrader i tropene. Og de siste tiårene har det i snitt vært oppdaget ett eksemplar i året av fisken her til lands.

– Av og til kommer de opp og beiter i våre farvann. Det har vært observert sverdfisk så langt nord som Troms. Det er ganske imponerende.

Sverdfisk på Huk

ENDTE SIN FERD I OSLO: Denne fisken har svømt langt. Hvordan den døde er usikkert.

Foto: privat

Hvordan havnet den på Huk?

Barnehagebarna ble fascinert av funnet og lurte på hvordan den døde.

– De kom ikke på større dyr som kunne drepe en så stor fisk bortsett fra en pappahai, som må være det største og skumleste i havet.

Forskeren kan ikke fastslå hvorfor sverdfisken endte sin ferd på en strand i Oslo.

Leif Nøttestad, Makrellansvarlig ved Havforskningsinstituttet

Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet Leif Nøttestad.

Foto: Havforskningsinstituttet

– Den var her for å jakte. Det kan ha vært et sykt individ eller den kan ha blitt skadet av forskjellige årsaker. Man må nesten ha obdusert den for å finne det ut, sier Nøttestad.

Han skulle gjerne sett nærmere på den, men Havforskningsinstituttet har ikke fått kloa i fisken ennå.

– Hvis den ligger der og ikke har blitt borte eller spist opp, er vi interessert i at den blir veid og at man sjekker hva som er i magen på den.

Lot den ligge igjen

Det var flere av barna som lurte på om de kunne spise fisken eller ta den med tilbake til barnehagen. Men fisken er rundt 175 cm lang og trolig rundt 20–30 kg tung.

– Det hadde vært fantastisk, og jeg angrer nesten på at vi ikke gjorde det. Men med en så stor fisk på bussen i tre kvarter så hadde det nok blitt en ganske kjip busstur for både oss og de andre passasjerene, sier Heigård.

Men fisken ble definitivt dagens snakkis i barnehagen resten av dagen.

Legosverdfisk

INSPIRERT: Barna ble så opptatt av fisken at resten av dagen gikk med til å gjenskape funnet i Lego.

Foto: Privat