Hopp til innhold

Disse myntene har ligget i bakken i 800 år

Selv om de sjeldne myntene er fra 1200-tallet, så er de i følge ekspertene veldig godt bevart.

Roy Skogvold

Roy Skogvold er en ivrig hobbyarkeolog. Bare i år har han lett etter ting i mer enn 1000 timer.

Foto: Privat
Sjeldne mynter

De gamle myntene ble oppbevart på best mulig måte. I kjøleskapet ved siden av brokkolien.

Foto: Roy Skogvold
Jon Anders Risvaag

Jon Anders Risvaag jobber til daglig med gamle mynter ved Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Foto: Privat

– Det gikk kaldt nedover ryggen på meg da det gikk opp for meg hva dette var, sier Roy Skogvold.

Tirsdag ettermiddag var hobbyarkeologen ute med metalldetektoren sin i Trondheim for å lete etter historiske gjenstander. Etter å ha lett en stund uten å finne noe spesielt var han i ferd med å gi seg for dagen.

Plutselig piper metalldetektoren.

– Detektoren gav et lite utslag. Men den viste at det var noe lite og tynt. Så det var nesten så jeg ikke orka å grave for å se hva det var, sier Skogvold.

LES OGSÅ: – Dette er yttarst sjeldan

LES OGSÅ: – Selvfølgelig er det flaut!

Frysninger på ryggen


Han får likevel en fornemmelse av at det kan være lurt å sjekke ut funnet litt mer og tar spaden fatt. Cirka 20 centimeter ned i bakken stikker det opp noe han umiddelbart ikke skjønner hva er.

– Jeg trodde først det var blysegl som bruktes på kornsekker. De har jeg plukket opp mange av. Men så skrapte jeg litt på klumpen og da dukket det opp et kors. Da gikk kaldt nedover ryggen på meg, sier den glade finneren.


Han pakket sammen sakene og skyndte seg hjem til sønnen, som også er hobbyarkeolog. Der børstet de av myntene og tok bilder av dem som de la ut på et forum på nettet for likesinnede.

– Dette er mynter som stammer fra slutten av 1200-tallet. Det kan være en mynter som er preget av Magnus Lagabøte eller en av sønnene hans, sier Skogvold.

LES OGSÅ: Mynt fra 1500-tallet funnet i Skien

Ekspert bekrefter

Myntekspert Jon Anders Risvaag ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim har sett myntene.

Han bekrefter at de er fra 1200-tallet.

– Den ene er fra Magnus Lagabøtes tid og den andre er fra sønnen, Eirik Magnusson.

Han sier funnet består av tre mynter, det ligger nemlig en mellom de to andre.

– Den i mellom vet vi ennå ikke hva er for noe, så vi skal prøve å få dette fra hverandre hvis vi kan. Men ja da, dette er fra slutten av 1200-tallet.

Han fikk gåsehud - hobbyarkeologen da han så hva han hadde funnet. Ved vitenskapsmuseet i Trondheim bekrefter forskere at de gamle myntene er sjelden kost.

En mynt fra 1200-tallet dukket opp da hobbyarkeolog Roy Skogvold var ute på jakt.

– Veldig sjeldent

Han sier funnet både er svært spennende og uvanlig, ifølge Risvaag finnes det kun et tjuetalls kjente mynter fra denne tiden i Norge.

– Det er veldig sjelden vi får inn denne typen mynter, paradoksalt nok så får vi inn flere mynter fra 1000-tallet enn vi får fra 1200-tallet.

Risvaag forteller at det er baksiden av de to myntene som nå er synlige.

På begge er det et kors som er hovedbilde og så er det en innskrift, på Erik Magnusson står det at den er preget i Bergen. Den andre mynten har et bibelsitat på latin.

Ifølge Risvaag er dette den første mynten av denne typen som er funnet i Trondheimsområdet. Tidligere er det funnet mindre mynter fra samme periode, men ikke med samme kvalitet og utførelse.

Mynteksperten ved NTNU beskriver funnet som svært viktig

– Dette gir oss mer informasjon om mynter i middelalderen. Det gir oss informasjon om bruk av områder og ikke minst er det en veldig interessant type gjenstand, særlig når den er så sjelden som den er.

Finnerlønn

Etter at Skogvold hadde pusset av myntene og tatt bilde av dem, pakket han dem inn i en pose med litt jord og la dem i kjøleskapet.

– Jeg har fått råd om at det er den beste måten å ta vare på myntene før ekspertene får dem. Om de kommer i kontakt med luft starter forvitringsprosessen veldig fort. Da kan de veldig lett bli ødelagt, sier Skogvold.

Dessverre for finneren er det sånn at alle jordfunn som er eldre enn 1650 tilhører staten.

– Det gjør meg ingenting å gi fra meg myntene. Kanskje kan dette funnet være et bidrag til historien om Norge og øke kunnskapen om norsk historie, sier Skogvold.

Dessuten vanker det også finnerlønn fra riksantikvaren.