Hopp til innhold

Fikk pris for færre dyreforsøk

Postdoktorene Ioanna Sandvig og Axel Sandvig, ved NTNU, ble tildelt pris for sitt arbeid med å redusere og forbedre dyreforsøk.

Forsøksmus

Forskerne Axel Sandvig og Ioanna Sandvig har vunnet en pris for sitt arbeid med å redusere og forbedre dyreforsøk.

Foto: ROBERT F. BUKATY / AP

– Det er en stor ære for oss at vi ble tildelt denne prisen. Prisen fokuserer på svært viktige etiske prinsipper i grunnforskningen, forteller Ioanna Sandvig.

Ioanna SandvigIoanna Sandvig, forsker ved NTNU.

Ioanna Sandvig, forsker ved NTNU.

Foto: NTNU

Prisvinnerne har utviklet metoder som reduserer antall dyreforsøk. I stedet for å ta livet av dyrene tidlig i prosessen har postdoktorene nå kommet frem til at forskning på stamceller gjør det mulig å dyrke "kunstige hjerner". Dette er i stedet for å gjøre forsøk på levende dyr.

– Våre forskningsresultater viser at det er fullt mulig å kombinere og utvikle teknologiske løsninger som både kan gi svar på viktige spørsmål i forskningen på medisin og som samtidig kan redusere bruken av dyr i forskning drastisk. Vi håper at dette kan virke inspirerende også for andre forskere som jobber med lignende spørsmål, sier Sandvig.

Magasinet Science har kåret denne type forskning til et av de 10 største gjennombruddene i 2013.

Mulig å dyrke "kunstige hjerner"

Postdoktorene har redusert antall dyreforsøk ved å bruke sikre metoder for å studere naturlig fornyelse av tapt eller ødelagt vev i nervesystemet. Dette i stedet for å avlive dyr på ulike stadier i prosessen.

Axel Sandvig

Axel Sandvig, forsker ved NTNU.

Foto: NTNU

– Vi jobber med fokus på sykdommer og skader i sentralnervesystemet. Vår forskning viser at det er fult mulig å oppnå viktige forskningsresultater og samtidig redusere og forbedre bruken av dyr, forteller forskeren.

Allikevel er en viss bruk av dyreforsøk nødvendig der alternative metoder ennå ikke eksisterer.

Forskerne håper at det nå har kommer frem til kan ha stor betydning for forståelsen av hjertesykdommer og skader.

– Disse mulighetene gjør det veldig morsomt og spennende å jobbe innenfor dette fagområdet, sier Sandvig.

Videre forskning

Prisen er til for å øke forskernes bevissthet rundt dyreforsøk.

Prisen er på 30 000 norske kroner.

– Prisbeløpet vil brukes på videreføring av våre studier der vi fokuserer på å utvikle innovative metoder for modellering av hjerneskader som ved slag og Parkinsons sykdom, forteller forskeren.