NRK Meny
Normal

Erklærte seg ikke skyldig

Alle tiltalte i Mongolssaken i Trondheim erklærte seg ikke skyldig da rettssaken startet i Sør-Trøndelag tingrett i dag.

Mongolssaken i Trondheim

Aktor og to av forsvarerne under en pause i rettsaken i dag.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Tre menn er tiltalt for flere tilfeller av grov vold og ran i november i fjor. I dag startet rettsaken i Sør-Trøndelag tingrett.

En av de tiltalte i Mongols-rettsaken sitter varetektsfengslet med full isolasjon i en annen sak.

I rettens pauser kunne vedkommende likevel snakke med de andre tiltalte i saken. 34-åringens forsvarer Christian Wiig, mener isolasjonen burde vært opphevet.

– Jeg jobbet mye med dette i forrige uke, og forsøkte å få isolasjonen opphevet, men det ville verken politiet eller Sør-Trøndelag tingrett gå med på. Til min forbauselse så jeg klokka ti på mandag at tiltalte, med full isolasjon, gikk ut for å ta en røyk med de andre tiltalte i saken, så isolasjonen håndheves jo ikke, sier Wiig.

Usikkert om tiltalte vil forklare seg

To av de tre tiltalte kommer foreløpig ikke til å forklare seg i retten. Det er en snart 23 år gammel mann som tidligere har forklart seg både til politiet og i fengslingsmøter, og en 31 år gammel mann som til nå har vært svært sparsom med opplysninger i saken.

Den tredje tiltalte, og Wiigs klient, startet forklaringen sin i tingretten i ettermiddag.

– Vet ikke hvor den fornærmede bor

34-åringen sier at han aldri hadde møtt den fornærmede før episoden på Heimdal, men at vedkommende hadde kommet med trusler mot den tiltalte på sms. Saken hadde dreid seg om noen "MC-greier," ifølge 34-åringens forklaring.

Tiltalte skal ha fått 4.000 kroner for en "vare" han hadde vært mellommann for, men han vil ikke si noe om hvilken vare dette dreier seg om. Fornærmede skal ha vært misfornøyd med varen og dermed gått til angrep på tiltalte.

Wiigs klient nekter også for å ha vært hjemme hos den fornærmede og ranet vedkommende for 17.000 kroner sammen med en av de andre som også er tiltalt.

– Jeg vet ikke en gang hvor denne personen bor, sa 34-åringen i retten.

Han har hele tida sagt at han ikke har noe med Mongols MC å gjøre. Men den samme mannen er også siktet for å ha plassert en bombe under bilen til en tatovør, som følte seg truet av folk han mente tilhørte Hells Angels.

– Internt oppgjør

Politiet mener bakgrunnen for dagens tiltale er en del av et internt oppgjør om makt i motorsykkelklubben Mongols MC som har etablert seg i Trondheim.

Presidenten i Mongols MC Scandinavia, Jonas Bergdahl, har tidligere uttalt at han tar avstand fra den volden som medlemmene er tiltalt for.

– Jeg syns det er inn i helvete dersom de har gjort det de er siktet for, men dette har jo ikke noe med Mongols å gjøre. Dette er en privat sak, sier han.

Mongols MC Scandinavia

Mongols MC Scandinavia har vært innblandet i flere episoder siden de kom til Norge.

Foto: Mongols MC Scandinavia