Hopp til innhold

Er dette en kniv fra steinalderen?

Ole Martin Dahle fra Flatanger fant det som trolig er en 5000 år gammel kniv fra yngre steinalderen på fjelltur i helga.

Et knivblad fra steinalderen

Dette er steinen Ole Martin Dahle fant på Hundavassheia i Flatanger. En arkeolog mener det er en 5000 år gammel kniv.

Foto: Ole Martin Dahle

– Denne har kanskje ikke et eneste menneske holdt i hånda si på 5000 år, og så var det jeg som skulle få gjøre det! Det er veldig spesielt å tenke på, sier en oppglødd Ole Martin Dahle fra Flatanger.

Oppdaga spesielt møster

Det var på en fjelltur sammen med noen venner på Hundavassheia lørdag, at Ole Martin fant den noe spesielle steinen.

Blant millioner av andre steiner, plukka han opp nettopp denne.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg plukka opp akkurat denne, men det var kanskje forma. Den er veldig skarp på den ene siden, og da tenkte jeg: Har virkelig naturen gjort dette? Da jeg kom hjem og fikk lyssatt den, så jeg at det var mønster på den.

Fikk svar på Facebook

Ole Martin tok da et bildet av steinen og la det ut på Facebook-siden "Norway nature", og det tok ikke lang tid før han fikk svar fra en arkeolog.

Kjell Brevik mener å vite hva Ole Martin fant på fjellturen sin, og svarer under bildet:

Gjenstanden du har funnet er en del av en vakker skiferkniv fra yngre steinalder (rundt 5000 år gammel!). De blir ofte kalt bananformede skiferkniver p.g.a. formen. Ornamentikken på kniven er utrolig flott! Så dette er et skikkelig praktfunn! Årets arkeologinyhet fra Flatanger?

– Det er funnet mange skifergjenstander fra steinalderen i Trøndelag og på Nordmøre, men det er spesielt at denne kniven er funnet på fjellet. Så det gjør dette funnet unikt, forteller Brevik.

Han er ikke i tvil om at dette er det som kalles en enegget skiferkniv fra yngre steinalder.

På dette fjellet ble steinen funnet

Det var på en fjelltur på Hundavassheia sammen med noen venner Ole Martin Dahle fant steinen.

Har drømt om dette

Området steinen ble funnet er forblåst og det er mye berg der. I tillegg er det mye kratt og små fine fjellvann. Ole Martin beskriver det som et nydelig fjellterreng.

– Det er ganske spesielt å tenke på at akkurat her vandra det folk rundt med steinkniver og jakta på rein for 5000 år siden. Jeg har lenge drømt om å finne noe sånt, sier flatangringen.

Han tror det kan være mulig å gjøre flere arkeologiske funn i dette området.

– Dette område er godt egna for jakt på for eksempel rein. Så her kan det ha skjedd mye. Det er jo funnet en del fornminner i Flatanger, men aldri på på dette fjellet, forteller Ole Martin.

Skal legge den under hodeputa

Fylkesarkeologene i Nord-Trøndelag er varsla om funnet, så nå er det usikkert hvor lenge Ole Martin Dahle får beholde steinen.

– Slike ting som du finner i naturen, som er over en viss alder, eies av staten. Men det er jo synd hvis en slik ting bare blir henta og lagt på et museum. Jeg håper kommunen får den, sier han.

Ole Martin skal i alle fall nyte den 5000 år gamle steinalderkniven så lenge han kan.

– I natt skal jeg legge steinen under hodeputa. Kanskje er det god energi i den. Fra karene som vandra i fjellet for 5000 år siden, humrer han.