NRK Meny
Normal

Omsider MR for de tyngste

Ny MR ved Sykehuset Namsos kan ta bilde av pasienter opp til 250 kilo. Nå får sykehuset forespørsler fra hele landet.

MR

Illustrasjonsbilde: MR-maksinene de fleste kjenner til, rommer ikke de største pasientene. Sykehuset Namsos har nå fått en MR-maskin som kan ta pasienter opp til 250 kilo.

Foto: colourbox.com

– Denne maskinen vil ikke ekskludere noen pasienter, uansett størrelse, noe som er en kjempefordel. Dette sykehuset har også markert seg innen fedmekirurgi, og da er det klart vi har pasienter som er av en relativt stor og tung vektklasse, sier Svenn Arne Stafto, avdelingsleder på røntgenavdelinga ved Sykehuset Namsos.


MR med større åpning


Som det andre sykehuset i landet har de fått på plass en maskin med større åpning enn de gamle, trange tromlene som tidligere måtte til for å fremstille tredimensjonale bilder av kroppsvev.

– Grunnen til at åpningen er utvidet, er for å få bedre pasientkomfort, og at man har plass til større pasienter. I USA for eksempel, er det en veldig stor grad av store pasienter, det begynner vi å se også i Skandinavia nå, sier produktansvarlig for MR-maskiner hos Philips i Skandinavia, Øystein Brenne.

Så dette er rett og slett for å tilpasse det at folk blir større?

– Ja, det kan vi også si, dessverre. Det er så alle kan undersøkes nærmere, for MR er en metode som også kan undersøke store pasienter som er vanskelig å undersøke på andre måter, ved for eksempel røntgen og ultralyd, sier han.

Investering til 14 millioner

Torsdag var det offisiell markering av at investeringen til 14 millioner nå er på plass. I det ligger det nye venterom, ny teknologi, bedre bilder og mulighet til å behandle flere pasienter raskere.

Sykehuset Namsos kan nå ha godt over 5000 pasienter i året til MR-undersøkelse.

– Med dette får pasientene rask tilgang til MR-undersøkelse. Det betyr også at ventetiden blir kortere og pasientene får raskere avdekket om man har en alvorlig sykdom som dermed kan behandles raskt, sier Stafto.


Unikt tilbud i Namsos

Mens de gamle MR-maskinene må stoppe opp når pasienter veier over 140 kilo, kan altså den nye investeringen ta bilder av de aller fleste.

– Det har faktisk hendt at vi har måttet avvise pasienter tidligere. Det var pasienter som ikke hadde fått noe annet MR-tilbud heller, siden det ikke har eksistert maskiner som har vært store nok til å kunne ta i mot de tyngste, sier Stafto.

Siden Sykehuset Namsos nå har fått denne maskinen, har de også fått henvendelser fra flere sykehus.

– Vi har fått de første telefonene fra andre deler av landet allerede som er klar over at vi har fått en slik maskin. Så det er en interessant å merke seg at det er en etterspurt kvalitet ved fremtidens MR som vi nå har.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal