Enda et barn smittet av salmonella

Forrige uke døde et barn etter å ha blitt smittet av salmonellabakterien ved St. Olavs Hospital. Prøver viser at ett barn til ved samme avdeling også er smittet.

St. Olavs hospital

NYTT TILFELLE AV SALMONELLA: Ett barn til er blitt sykt av salmonellabakterien ved St. Olavs Hospital.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Dette er en svært alvorlig sak for sykehuset, sier fagdirektør ved St. Olavs Hospital, Runa Heimstad, i en pressemelding.

Det var fredag i forrige uke et barn døde av det som trolig er blodforgiftning etter å ha blitt smittet av salmonella. For å lokalisere smittekilden har St. Olavs Hospital tatt prøver av alle barna i avdelingen hvor barnet som døde var innlagt.

– Prøvene viser så langt at ett barn til hadde salmonellasmitte, sier Heimstad.

Smittet samtidig

Heimstad sier at barna sannsynligvis ble smittet samtidig.

Runa Heimstad

ALVORLIG SAK: Fagdirektør ved St. Olavs Hospital, Runa Heimstad, sier dette er en svært alvorlig sak for sykehuset.

Foto: NRK

– Dette barnet ble akutt sykt, og barna ble sannsynligvis smittet samtidig. Vi startet behandling før resultatene var klare for å være i forkant dersom prøven var positiv, sier Heimstad.

Heimstad vil ikke kommentere om barna allerede var innlagt på sykehuset da de ble syke.

– Barnet er nå i bedring og vi regner med at barnet ikke vil få noen varige mén. Tilstanden har vært alvorlig, men ikke kritisk, sier Heimstad til NRK.

Vet fortsatt ikke hva smittekilden er

Etter en rekke tester for å finne smittekilden er det ennå ukjent hva smittekilden er. For å prøve å lokalisere smittekilden har det blitt tatt prøver av mennesker i barnas omgangskrets. Foreløpig har ingen testet positivt.

– Vi har tatt prøver av avføringen til alle de nærmeste, av personalet og barn ved avdelingen, og venter nå på svar, sier Heimstad.

For å hindre spredning av smitten, har St. Olavs Hospital økt oppmerksomhet på håndhygiene og vasking av fellesarealer. Vanlige rengjøringsmidler er byttet ut med sprit på avdelingen det er snakk om, da desinfeksjon med sprit dreper salmonellabakterien.

– Vi håper nå at smittekjeden er brutt med de tiltakene som er satt i verk, sier fagdirektør Heimstad.

Smitter i det ytre miljø

Heimstad oppfordrer alle både ved og utenfor sykehuset til god håndhygiene, da salmonellasmitten ofte finnes i det ytre miljø.

– Ytre miljø vil si at det kan være på dyr og folk, og på flater omkring oss, som dørhåndtak og lignende. Det kan være veldig vanskelig å påvise smittekilden, så vi må også være forberedt på at vi kanskje ikke finner den, sier hun.