NRK Meny
Normal

Sliter med å finne salmonella-kilden

St. Olavs Hospital i Trondheim vil fortsette med testing og overvåking av pasienter etter at et barn døde på grunn av salmonellabakterien.

AHL-senteret ved St. Olavs Hospital

St. Olavs Hospital opplyser på sine hjemmesider at situasjonen fortsatt er uavklart, etter at et barn døde av salmonellabakterien.

Foto: Ole Kr. Tangen

Fredag opplyste St. Olavs Hospital at et barn døde, trolig av blodforgiftning. Barnet hadde fått påvist salmonella, og bakterien kan i sjeldne tilfeller føre til blodforgiftning.

I en pressemelding mandag ettermiddag opplyser St. Olavs Hospital at smittekilden så langt ikke er avdekket.

Runa Heimstad

SER ALVORLIG PÅ SAKEN: Fagdirektør ved St. Olavs Hospital, Runa Heimstad, sier sykehuset ser alvorlig på saken og vil fortsette med testing for å finne smittekilden.

Foto: NRK

– Dessverre vet vi ennå ikke årsaken til smitten, men vi bruker nå all tilgjengelig ekspertise på å finne ut hva som har skjedd, sier fagdirektør Runa Heimstad ved St. Olavs Hospital.

Overvåker pasientene nøye

Sykehuset jobber tett med Mattilsynet og smittevernoverlegen i kommunen. I tillegg har Avdeling for Mikrobiologi og sykehusets egen smittevernavdeling en helt sentral rolle.

Det er ikke klart om smittekilden finnes i sykehuset eller om den kommer utenfra.

Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim

MER VANLIG MED SMITTE: Smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik, sier det blir mer vanlig at folk smittes av salmonella-bakterien.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Vi ser svært alvorlig på saken, og fortsetter med systematisk testing i tråd med interne prosedyrer. Situasjonen er fortsatt uavklart, og vi tar derfor alle forholdsregler og overvåker pasientene nøye, sier Heimstad.

Mer vanlig med smitte

Smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik, uttalte til NRK fredag at det blir mer og mer vanlig at folk smittes av bakterien. På sommeren er det vanlig at folk får i seg smitte ved å spise dårlig stekt mat på ferietur.

– Men det er veldig sjelden folk dør av salmonella. Det er også sjelden barn dør av det, sier Sagvik.