Hopp til innhold

Elise (23) bytter studieretning etter tre år

Fredag går fristen ut for å søke høyere utdanning. For noen er dette første steg i karrieren, for andre er det en anledning til å begynne på noe helt nytt.

Elise Gunnes Buan

– Det er ikke sikkert jeg skjønner helt hva jeg har valgt å gjøre. Men akkurat nå føles det riktig, sier Elise Gunnes Buan.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

15. april skal søknaden til høyskole eller universitet sendes Samordna opptak. Også flere utdanningsløp innen Forsvaret har søknadsfrist fredag.

Ved et overfylt kjøkkenbord i Trondheim sitter Elise Gunnes Buan (23) og skriver på en bachelor i statsvitenskap. Hun er snart ferdig med tre av fem år i lektorutdanningen i samfunnsfag. Likevel har hun bestemt seg for å bytte til arkitekturstudier.

– Det er litt sånn nå eller aldri, sier hun.

LES: Velger ingeniørstudier tross nedgangstider

Tar ett års permisjon fra studiet

Elise Gunnes Buan

Bekymring over studiegjeld får komme senere, sier Elise Gunnes Buan.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Elise har alltid hatt mange interesser. På videregående gikk hun musikklinja.

– Jeg følte det var enklere på videregående. Der får du høre at det vil ordne seg uansett; du kan ta opp fag eller ta påbygning. Du har flere år på å rette opp eller skifte retning, sier hun.

– Det er mange som vet akkurat hva de vil bli. Det hadde vært så greit om jeg visste fra ungdomsskolen at jeg ville bli for eksempel lege eller journalist.

Hun innrømmer at hun har kommet såpass langt i lektorutdanningen at hun burde vært sikker på at det var dette hun ville.

– Men det er jeg ikke. Så da må jeg finne ut om arkitekt passer meg bedre, sier 23-åringen, som har fått ett års permisjon fra lektorutdanningen og dermed kan gå tilbake til det studiet.

LES: – Ungdommen velger det samfunnet trenger

– Hun har livet foran seg

Anette Lindi

– Fyll opp søkelista di, den kan endres helt frem til 1. juli, sier karriererådgiver ved NTNU, Anette Lindi.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Jeg får veldig lyst til å si til henne at hun er ennå ung. Hun har livet foran seg, og det er bra at hun gjør seg disse tankene nå, sier Karriereveileder ved NTNU, Anette Lindi.

Hun sier det er vanskelig å gi studenter råd om utdanning, blant annet fordi det er så mange studieprogram å velge i.

– Men jeg synes Elise har vært veldig flink til å reflektere og tenke gjennom det hun har lyst til. Det er også lurt at hun tar permisjon.

LES: Krevende å komme inn på NTNU

– Om det føles helt feil, prøv noe annet

Lindi mener at hvis du kjenner du driver med noe som er helt feil for deg, så bør du prøve noe annet.

– Snakk med rådgivere og medstudenter, sjekk pensum på de fagene du er interessert i og oppsøk gjerne noen som jobber innen bransjen du snuser på.

Elin selv innrømmer at hun ennå er i tvil.

– Jeg hopper litt frem og tilbake, men akkurat nå føles det riktig å ta dette valget.

– Man får en ganske bra studiegjeld etterhvert. Men jeg må bare finne ut hva jeg har lyst til å bli, så får jeg ta de bekymringene etter hvert, ler hun.

Søkertall til høyere utdanning

I fjor søkte nesten 128.000 personer høyere utdanning til høsten. Det var tidenes høyeste søkertall, og viste en markant økning til helsefag, realfag og lærerutdanningene.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix