Drømmer om å jobbe i naturen

utdanning.no/Ungdommer i Nord-Trøndelag vil ut. De søker utdanning som kan gi dem jobber i naturen, og vil bli naturforvaltere og utmarkskonsulenter.

Øyvind Hovde

Øyvind Hovde (21) er en av flere nordtrønderske ungdommer som ønsker en jobb der fjellsko og allværsjakke er riktig arbeidsantrekk.

Foto: Carl Oskar Kvaløyseter

Øyvind Hovde (21) fra Stod i Steinkjer har søkt skogfag på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås.

– Jeg er veldig glad i skogen og naturen. Bruker den til turer og friluft, og ser for meg jobb i en næring som blir viktig i framtida, sier Øyvind. Han har vokst opp med naturen rundt seg, og tror det har påvirket valg av studier.

– Jeg spikka mye, og har bygd mange hytter i skogen. Etter hvert ble det flere og flere turer.

De som ikke er i naturen går glipp av mye, mener Øyvind.

– Når jeg er på en fjelltopp føler jeg meg liten. Det er en ganske spesiell følelse å være så liten oppi det hele. Det høres kanskje litt filosofisk ut, men sånn er det.

Lokale variasjoner

Hvilken utdanning som vekker interesse blant unge, varierer mye fra fylke til fylke. Det viser en ny kartlegging av hva unge ser etter når de velger studier. Kartleggingen baserer seg på besøksstatistikk på nettstedet utdanning.no.

Tirsdag 15. april går fristen ut for å søke på høyere utdanning til høsten, og fylkene er ganske like når det gjelder søking til de yrkene som totalt sett er mest populære.

– Men når vi ser forbi hovedtrendene, ser vi flere interessante lokale variasjoner avtegne seg, sier Trond Ingebretsen, direktør for Senter for IKT i utdannelsen, som er ansvarlig for utdanning.no til NTB.

Oppvekst påvirker

Ingebretsen sier de lokale variasjonene ser ut til å speile forskjellene i næringsliv, institusjoner, geografi og tradisjoner mellom de ulike regionene og fylkene.

Vil jobbe der han trives best

Eskil Bendiksen

Eskil Bendiksen (19) fra Nord-Statland vil ha en jobb der han kan jobbe med forvaltning av jakt eller fiske.

Foto: Nina Bendiksen

Eskil Bendiksen (19) har vokst opp i fjæra og på fjellet på Nord-Statland i Namdalseid, og ønsker seg en jobb der han kan få være der han trives best – i naturen.

Til våren er han ferdig med første året mot en bachelor i utmarksforvaltning ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HINT).

Eskil Bendiksen er enig i at oppveksten har preget utdanningsvalget.

– Kommer du fra Nord-Statland må du bare være interessert i natur, det er det vi har her, sier 19-åringen.

Selv liker jeg veldig godt å sitte ved bålet med svartkjelen i kokinga og en dupp uti vannet.

– Det er veldig hyggelig å ta en tur sammen med flere, men jeg liker godt å være i naturen og finne roa for meg sjøl også. Du blir veldig liten i den store naturen.

Du tenker klarere når du er helt for deg sjøl og har luft og åpent landskap rundt deg.

Eskil ønsker seg en jobb der han kan bruke hobbyen og interessene sine, men det er ikke den eneste årsaken til studievalget.

– Jeg vil jobbe for at vi skal ha den naturen vi har med oss i framtida også. At utviklingen blir bærekraftig. At jeg kan være med på å forvalte naturen på en skikkelig måte. Det er årsaken, sier 19-åringen fra Nord-Statland.

Viktig å bli kjent med naturen

Det er ikke alle som er like opptatt av naturen som Eskil og Øyvind, men de to mener det er viktig for alle å lære den å kjenne.

– For mange er den der bare, men de bruker den ikke. Hvis du skal kunne ta vare på noe, er det veldig viktig at du vet hva du må ta hensyn til, og hvorfor. Det er helt unikt det vi har rundt oss, og vi må ikke bare bli isolert i et byliv, mener Eskil.

– Naturen kan være litt ubehagelig om du ikke kjenner den. Bare det å være så lenge ute at du blir møkkete og svett kan være ukomfortabelt om du ikke er vant til det, mener Øyvind.

Utdanningen som topper årets statistikk over mest etterpurte yrke – uansett fylke – er ingeniør. Til sammenligning var ingeniør bare det sjette mest etterspurte yrket i 2010.

Sykepleier, psykolog, lege og advokat følger på de neste plassene på rangeringen.