NRK Meny
Normal

Dramatisk for papirindustrien

Etterspørselen etter avis- og magasinpapir i Europa så langt i år, er hele ti og fem prosent mindre enn i samme periode i fjor. Det har stor innvirkning på verdens nest største avispapirprodusent.

Den største papirmaskinen

Papirmaskin 3 på Skogn produserer papirruller med en bredde på hele 8.5 meter. En tilsvarende maskin med 7.5-metersruller har stått stille i perioder på sommerstid de siste par årene.

Foto: Norske Skog

Det er en krevende tid for papirindustrien i Europa. Stadig færre leser aviser og magasiner i papirform. I en pressemelding som kom i dag, skriver Norske Skog at de har hatt en nedgang på 54 millioner kroner i brutto driftsresultat i andre kvartal av året. Lav etterspørsel etter papir er hovedårsaken.

En nedgang på ti prosent i etterspørselen etter avispapir i Europa vil selvsagt gjøre situasjonen krevende for oss, sier Amund Saxrud, administrerende direktør ved fabrikken på Skogn til NRK.

Kan få konsekvenser for arbeidsplassene

Tro på fremtiden tross alt

Amund Saxrud er administrerende direktør ved Norske Skog på Skogn i Nord-Trøndelag. Han vil at Skogn skal være en av de beste fabrikkene i Europa.

Foto: Norske Skog

Den administrerende direktøren sier de er forberedt på dårlige tider for avispapir i årene som kommer. Han legger ikke skjul på at situasjonen på sikt kan ha innvirkning på de om lag 370 arbeidsplassene på Skogn.

Det er om lag tolv fabrikker som er på størrelse med Skogn i Vest-Europa i dag. Med en halvering av forbruket de neste fem årene, forventes det at dette tallet skal ned til syv fabrikker. Vi jobber for å være en av de fabrikkene, og det tror jeg vi kan bli.

Mye trevirke

Norske Skog på Skogn mottar om lag 800 000 kubikk tømmer og flis i året. 85 prosent av tømmeret de mottar er fra Norge.

Foto: Norske Skog

Amund Saxrud har en klar plan for hvordan de skal ha en positiv framtid i papirindustrien.

– Det er umulig å spå hvordan etterspørselen for papir vil være fram i tid, men vi tror ikke avispapir kommer til å bli helt borte. Hvis vi greier å holde kostnadene nede og samtidig være en av de beste til å produsere papir, skal vi trygge arbeidsplassene på Skogn.

Må stanse maskinene

Situasjonen er lik i hele bransjen og det preger ikke bare Norske Skog, mener Saxrud. Videre i pressemeldingen står det at fabrikkene har redusert hvor mye papir de produserer. I første kvartal lå kapasitetsutnyttelsen på 82 prosent, nå er den redusert til 80. Dette betyr i praksis at maskinene må stanses, for at de ikke skal produsere for mye.

– Det er en krevende tid når etterspørselen er så lav. Det er ingen som kan produsere papir med tap over lang tid, så vi har vært nødt til å ha noe stopptid for maskinene. Dette gjør vi for å ha en lønnsom produksjon, sier Saxrud til NRK.

Stor produksjon

Norske Skog på Skogn sender halvparten av papiret de produserer til Storbritannia med båt. Det er her hovedandelen av markedet ligger.

Foto: Norske Skog

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.