Hopp til innhold

Diskriminerer utenlandske studenter

Det er et problem at leietakere lager sterkt krydra mat og ikke snakker norsk, mener flere utleiere i Trondheim. Mange er skeptiske til å leie ut til studenter fra andre land.

Sovesal for nye husløse studenter

Sovesal for husløse studenter

Foto: NRK/ Henriette Louise Krogness

Bolighjelpa i Trondheim sliter nå med å finne hus til 200 internasjonale studenter.

– Vi får en god del telefoner fra huseiere som har ledige leiligheter og hybler. Vi spør om de kan tenke seg å bosette utenlandske studenter, eller om de ønsker deg nordmenn. Som regel svarer de at det er nordmenn de vil ha, sier Øydis Kristine Flateby i bolighjelpen ved NTNU i Trondheim.

Hun bekrefter dermed at det er ekstra vanskelig å finne plass å bo dersom du du ikke er norsk.

Les også:

Redde for å ikke få inn leia

Noen av utleierene oppgir kulturforskjeller og redsel for å ikke få inn leia som årsaker til at de ikke leier ut til utlendinger.

Av fem store eiendomsfirma i Trondheim er det bare ett som sier at de er posetive til å leie ut til folk fra andre land.

Men slik diskriminering er ulovlig, sier Christopher Gambert hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Vi håper at alle som kjenner til denne typen diskriminering tar kontakt med oss. Vi kan ta saken videre og undersøke forholdene rundt det som har skjedd, sier Gambert.

- Trondheim er ikke alene

Studenter på immatrikulering NTNU 2009

Mange studenter er husløse i Trondheim

Foto: NRK

Ifølge likestillings -og diskrimineringsombudet er det ingen grunn til å tro at situasjonen er bedre andre steder. Trondheim er trolig ikke et særtilfelle blant norske studentbyer.

Anders Leisner i Huseiernes landsforbund er overraska over at diskrimineringa er såpass utbredt, og tror dette kan føre til at flere velger å gå til sak mot utleier.

– Det er all grunn til å tro at de som er satt til å håndheve forbudet mot diskriminering etter hvert kommer til å statuere noen eksempler, sier Leisner.