Hopp til innhold

Derfor feirer vi pinse

Til tross for at pinsen er en av tre store fester i kirkeåret, vet mange av oss altfor lite om hvorfor vi faktisk feirer den.

Bål i fjæra

Mange feirer pinsen med å brenne bål, men ikke alle vet hvorfor.

Foto: Rigmor Teigås Måsøval

Jan Asbjørn Sagen

Sogneprest i Lade menighet, Jan Asbjørn Sagen.

Foto: ladebyhagen.no

De aller fleste av oss vet at pinsen betyr fridager. Mange vet også at det har noe med kristendommen å gjøre, men få vet hva det er vi faktisk feirer. Sogneprest i Lade menighet, Jan Asbjørn Sagen, bekrefter at få vet bakgrunnen.

– Folk ser på pinsen som en mulighet til å skifte taket på hytta eller snekre terrasse, sier presten.

Kirkens bursdag

Pinsen er enkelt forklart kirkens bursdag, og det vi feirer er Den Hellige Ånds komme. Dette kan fort virke litt komplisert, men presten mener det hele kan forklares ganske enkelt.

– Jul feirer at Gud ble menneske, påsken at Jesus gjenoppsto og pinsen feirer rett og slett Den Hellige Ånd, forklarer Sagen.

Han tror det er flere grunner til at folk ikke vet bakgrunnen for pinsefeiringen.

– Dette er en høytid som er litt mindre konkret enn både jul og påske, og den innbyr ikke til samme form for tradisjoner. Det er sånn det har blitt, og det er ikke naturlig for alle å ta del i den kristne feiringen på samme måte, sier Sagen.

Gjorde forkynnelse mulig

Den Hellige ånd

Den Hellige Ånd

Opprinnelig var pinsen en jødisk fest som markerte avslutningen av påska og skulle minne om mottakelsen av de ti bud på Sinai.

Nå handler pinsen om Den Hellige Ånd.

– Det heter seg at da disiplene mottok Den Hellige Ånd, ble språkbarrieren for første gang opphevet noe som gjorde forkynnelsen mulig, forklarer Sagen.

Feires med bål

Kulturhistoriker Ørnulf Hodne, skriver på UiO sine sider at tradisjonen med å brenne pinsebål var særlig utbredt i Trøndelag.

Det var et sosialt og fargerikt festinnslag med lek, dans og drikk. Det gikk til og med så langt at myndighetene motarbeidet festen. Tenning av pinsebål er fortsatt vanlig, skriver Hodne.

Pinsen spilte også en rolle i folkemeteorologien.

Der heter det at en kald pinse ga en varm sommer og et godt år, mens varme pinsedager det motsatte – da ble det ikke mer varme den sommeren.

Jubel og glede

I kirken feires pinsedag med høytidsgudstjeneste – på lik linje som til jul og påske. Presten legger ikke skjul på at det er fest.

– For aktive kirkemedlemmer er det jubel og glede, dette er jo bursdag for oss alle sammen. Både kirken og vi som Gudsfamilie har bursdag på denne dagen, understreker Sagen.

I Lade menighet har de feiret bursdagen på forskudd, ved at barnehagene i området samlet seg og sang bursdagssang for kirken.

– Vi holdt hender og gikk rundt kirken, samtidig som vi sang «hurra for deg». Det var en fin opplevelse, avslutter sognepresten.