Hopp til innhold

Denne kan redde hofta di på glatta

Et nytt produkt skal skåne hoftene våre på glattisen. I tillegg håper forskere at hjelpemiddelet vil redusere samfunnskostnadene ved hofteskader betraktelig.

Hoftebeskytteren HiP

SAMFUNNSUTFORDRING: Hoftebrudd hos eldre koster samfunnet anslagsvis 4,5 milliarder kroner det første året etter bruddet, og 7,5-9 milliarder totalt, avslører en rapport fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Det skal HiP gjøre noe med.

Foto: Tom Gustavsen / Form til Fjells

I samarbeid med bedriften Protex i Ålen har Sintef utviklet hoftebeskytteren HiP. Målet med produktet er å redusere risikoen for hoftebrudd hos personer over 60 år, og samtidig spare samfunnet for store kostnader.

– Behandling av fallskader utgjør en av de største utgiftspostene i Norge. Det er en stor samfunnsutfordring på linje med kols og fedme, sier Tore Christian Storholmen, forsker og produktdesigner i Sintef, til NRK.

Absorberer 90 prosent av støtet

Utviklingen av produktet startet i 2011. Gjennom mange runder med utforming har også Trondheim kommune bistått med tilgang på brukere og spesialister innen ergo- og fysioterapi. Ifølge Storholmen har det resultert i et svært vellykket hjelpemiddel.

Sintef-forsker Tore Christian Storholmen

PRODUKTDESIGNER: Tore Christian Storholmen i Sintef.

Foto: Sintef

– Med avansert polyuretanskum som stivner ved støt, blir kraften i fallet fordelt over en større flate. Slik reduseres risikoen for hoftebrudd, sier forskeren.

Det ferdige produktet, et belte som enkelt brukes utenpå klærne, ble lansert tidligere i februar. Storholmen understreker imidlertid at beltet er et helårsplagg.

– Det kan brukes når det er glatt ute, men egner seg vel så mye til hjemmebruk. De fleste fall skjer faktisk i egen bolig eller like i nærheten, opplyser Storholmen.

Hipp med HiP

Forskeren forteller at det er brukt mye tid på å skape et produkt som appellerer til målgruppen. Tanken er at hoftebeskytteren skal assosieres med en sunn og aktiv livsstil, samt være diskret og brukervennlig.

– Alternativet til HiP har vært en truseløsning med skumputer på sidene. Det gir stort utslag på kroppsfasongen og er upraktisk for eldre med nedsatt bevegelighet. Beltets tykkelse er kun en tredel sammenlignet med de produktene som finnes fra før, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hoftebeskytteren HiP

BRUKERVENNLIG: HiP brukes enkelt som et belte utenpå eller under klærne.

Foto: Tom Gustavsen / Form til fjells

Til tross for at Protex ikke har markedsført produktet for fullt ennå, rapporteres det om mange og positive tilbakemeldinger på hoftebeskytterens design og komfort.

– Både brukere og fagpersonell skryter. De setter pris på at det er et sporty produkt, sier Martin Gregersen, salgsansvarlig i Protex, til NRK.

Per i dag kan hoftebeskytteren kun kjøpes i firmaets nettbutikk og via hovedkontoret. Ifølge Gregersen er neste skritt å få beltet ut til forhandlere og fortrinnsvis livsstilsbutikker.