Hopp til innhold

Tusenvis dør etter hoftebrudd

Hvert år opplever rundt 10.000 nordmenn hoftebrudd. Nesten en fjerdedel dør innen ett år.

Eldre mann som faller på vinterføre

Fordi såpass mange dør etter et hoftebrudd, prioriteres disse pasientene ved sykehusene. Illustrasjonsfoto.

Foto: Jan Mika / Colourbox

Greger Lønne

Ortoped Greger Lønne ved Lillehammer sykehus forteller at 25 prosent dør innen et år etter et hoftebrudd, ikke av selve bruddet, men fordi de blir syke eller sykdomsbildet forverret.

Foto: Privat

Året rundt faller eldre mennesker og skader seg, og nå som glattisen ligger opplever sykehusene særlig pågang av pasienter med hoftebrudd.

Omtrent 10.000 personer opplever hoftebrudd hvert år; litt over halvparten av bruddene er lårhalsbrudd, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Og disse prioriteres på sykehusene.

Les også: Rådyre hoftebrudd

– 25 prosent dør

– De som kommer inn som hoftebruddspasienter er identifisert som en veldig sårbar gruppe. Dette er gjerne eldre mennesker der bruddet blir en alvorlig ekstra belastning – og dråpen som får det til å renne over for en del, forteller ortoped Greger Lønne ved Lillehammer sykehus.

De som i utgangspunktet er friske og oppegående, har ikke økt dødelighet. Men kun fire prosent av hoftebruddspasientene er under 60 år. Og for eldre med hoftebrudd er dødeligheten etter ett år rundt 25 prosent.

– 25 prosent dør innen ett år, ikke av selve bruddet, men fordi de blir syke eller sykdomsbildet blir forverret. Dette er et høyt tall, som sier noe om hvor stor påkjenning et hoftebrudd kan være i livets siste fase, sier ortopeden.

Mange opplever også akutt forvirring (delirium) som en reaksjon på skaden eller medisinen de får i forbindelse med skaden eller operasjonen.

Les også: – Mineralfattig drikkevann kan føre til beinbrudd

– Ikke de som roper høyest

Helsemyndighetene anbefaler at pasienter med hoftebrudd som er over 65 år opereres innen 48 timer, og disse pasientene prioriteres ved såkalt «fast track»-behandling ved mange norske sykehus. Blant annet Lillehammer.

– Disse retningslinjene er i tråd med internasjonale råd. Vi deler problemet med eldre som faller med andre land, sier Hanne Narbuvold, avdelingsdirektør for Statistikk og kodeverk ved Helsedirektoratet.

– Dette er en sårbar gruppe - og ikke de som roper høyest, sier hun.

Helsedirektoratet jobber for at anbefalingen skal bli operasjon innen 24 timer. Nettopp for at pasientenes totale sykdomsbilde ikke skal bli unødvendig forverret.

Det finnes riktignok foreløpig ikke forskningsresultater i Norge som sier noe om hvorvidt rask behandling påvirker dødeligheten.

Les også: Skoene som gjør at du ikke sklir på isen

Brodder, falltruse og fallbelte

Noe som nødvendigvis hjelper, er forebygging av hoftebrudd ved fall.

Det finnes en truse med innsydde puter på sidene, som skal beskytte hoftene. Og et fallbelte er snart på vei ut på markedet - et belte som skal hindre at du brekker hoftebenet ved et eventuelt fall.

– Endel leger anbefaler disse, og i tillegg er det viktig med både rett bruk av medisiner, og tiltak som strøing og bruk av brodder, understreker ortoped Lønne.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)