NRK Meny
Normal

Denne humlen er en sommerfugl

Den ser ut som en krysning av en kolibri og humle, men er ingen av delene. Det lure insektet kalles humlesvermer.

Humlesvermer i Nord-Trøndelag

– Mange tror nok at det er en humle første gang de ser den, men det er faktisk en type sommerfugl, sier forsker Frode Ødegaard til NRK.

Foto: Jurgen Wegter

Det var Fagerli gård i Leksvik kommune som fikk besøk av det sjeldne insektet på søndag ifølge Fosna-Folket. Insektet har vist seg der de siste fire årene. Mannen som så insektet ble også lurt av kamuflasjen til sommerfuglen.

– Første gang jeg så den på gården min trodde jeg det var en kolibri fordi den henger i lufta. Jeg har sett den kanskje en gang i året de siste fire årene, sier Jurgen Wegter til NRK.

Den har fått fargene og den hårete kroppen til en humle, og forveksles derfor lett med den. Det er vingene som kan gi tips om at det faktisk er en sommerfugl.

Insektet blir sjelden sett i Trøndelag og er vanligere på Østlandet.

– Dette er på nordgrensa for området de oppholder seg i. Det finnes få bestander av humlesvermere så langt nord og de er vanskelige å se, sier humleekspert Frode Ødegaard til NRK.

Viser seg sjelden

– Jeg tror man bare ser den om man er ute og leter etter insekter. De er vanskelige å få øye på, sier Ødegård.

Humlesvermeren er lite utbredt lenger nord i landet. Forskeren tror de observeres i Trøndelag hvert år, men det er få bestander.

– Antallet bestander er faktisk ikke spesielt varierende fra år til år enda de er avhengige av sol og varme. De utnytter de få varme dagene som er, sier Ødegaard.

Han tror insektet som ble sett i Nord-Trøndelag var en smalkantet humlesvermer. De er kjent for å oppholde seg i blomsterrike enger, spesielt på blomstene syriner og engtjæreblom.

Nytt humlesvermerfunn

Også den bredkantede humlesvermeren ble observert i Trøndelag i helga. Tor Bollingmo registrerte det første eksemplaret av en bredkantet humlesvermer så langt nord i landet. Den ble påvist i Forradal melder Stjørdalsnytt. Ifølge Artsdatabanken er denne humlen ikke funnet nord for Sogn og Fjordane tidligere.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.