Byantikvaren tror Kieglekroa blir gjenoppbygd

Kieglekroa virker ikke å ha større skader enn at den kan reddes, mener Trondheims byantikvar Gunnar Houen. Det tradisjonsrike serveringstedet kommer til å bli gjenåpnet, tror han.

Gunnar Houen, byantikvar i Trondheim

TROR PÅ KRO: – At det blir ei Kieglekro, føler jeg meg ganske trygg på. Slik at det kan bli 50 år til med Kieglekroa, kanskje mer, sier Trondheims byantikvar Gunnar Houen.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

– Det ser heldigvis ut som at brannen ikke har vært så omfattende som det kunne være grunn til å frykte da vi hørte nyhetene i morges, sier Houen til NRK.

Byantikvaren har akkurat rukket å se på skadene etter brannen, riktignok fra utenfor sperringene.

brannruiner

BRANN: Kieglekroa brant natt til fredag, og flere bygninger inkludert Thon Prinsen Hotel ble evakuert. Én person er pågrepet og siktet i forbindelse med brannen.

Foto: Stein Roar Leite / NRK
kieglekroa

SKADER: Bygningen som huser Kieglekroa har betydelige vann- og sotskader. Hvor skadet bygningen er innendør, er foreløpig lite kjent.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Strukturen som er helt utbrent er en ny struktur, en slags levegg og overbygd uteplass for Kieglekroa. Såvidt jeg har forstått, er det ikke fatale bygningsmessige skader på Kieglekroa, men den har betydelige vann- og sotskader, forklarer han.

Trygg på ny Kieglekro

– Brannen har gått videre vestover. Der stopper branntomta i en tilsynelatende ganske så solid tømmervegg, noe som er fint å ha i slike situasjoner. De er ganske gode brannskiller, så lenge de er hele og tette, påpeker byantikvaren.

– Hva vil du si om mulighetene for å få gjenreist Kieglekroa?

– Før brannen forelå det planer for å gjenreise bebyggelse på det som er uteområdet til Kieglekroa. Jeg regner med at de planene ikke blir mindre aktuelle på grunn av dette. I de planene lå det også en forutsetning om at Kieglekroa skulle tas vare på og integreres i bygget, forteller Houen.

– Nå vil skadeomfanget vise om det er grunnlag for å pusse opp, rense, rydde, og tørke opp i den nåværende Kieglekroa, eller om det må større fornyelse til. Det vet ikke jeg i øyeblikket, sier byantikvaren.

– Men at det blir ei Kieglekro, føler jeg meg ganske trygg på. Slik at det kan bli 50 år til med Kieglekroa, kanskje mer.

(Saken fortsetter under videoen)

Kieglekroa i Holstveita i Trondheim sentrum fikk store skader etter brannen som startet ved 04-tiden fredag.

VIDEO: Slik ser det ut på brannstedet utenfor Trondheims eldste pub etter brannen i natt.

Lettet

Byantivaren trekker et lettelsens sukk over at brannen ble stanset der den ble.

– Jeg er veldig lettet, selvfølgelig. Tenk på brannforløpet, med kraftig vind i natt, vi kunne ha hatt en helt annen situasjon, sier Houen.

Kieglekroa er et sted med betydning for byen, forteller han.

– Det er et klassisk vannhull som har vært veldig populært blant både kulturarbeidere og andre i 50 år. Med de samme, svært strålende folkene, bak disken. Det har vært et kultursted, forteller byantikvaren.

106 evakuert - ingen personskader

En 18-årig mann fra Trondheim er pågrepet og siktet for brannen, som politiet fikk melding om i 4-tiden natt til fredag. Mannen nekter straffskyld.

Brannvesenet varslet i 8-tiden at de hadde kontroll på brannen.

Det er ikke meldt om personskader i forbinde med brannen. 106 personer er evakuert og det er opprettet mottak på Royal Garden Hotel.

En 50-årig mann er siktet og varetektsfengslet etter to andre branner i Trondheim, for bare to dager siden. Politiet ser ingen sammenheng mellom denne pågripelsen og pågripelse knyttet til Kieglekroa.