Vet hvor brannen startet - men ikke hvordan

Storbrannen i industribygningen i Steinkjer startet i 2. etasje i lokalene til Riis bilglass. Det konkluderer politiet etter å ha undersøkt branntomta.

Vanskelig jobb med å finne brannårsaken på Steinkjer

Etterforsker Fridtjof Rannem fant sikringsskapet, men det var helt utbrent.

Fridtjof Rannem

Politietterforsker Fridtjof Rannem undersøkte onsdag branntomta i Steinkjer.

Foto: Tariq Alisubh / NRK Trøndelag
Leter etter brannårsak

Brannåstedet er helt utbrent, og å finne årsaken er svært vanskelig.

Foto: Johannes Børstad / NRK Trøndelag

Politiets etterforskning viser at brannen startet i 2. etasje i lokalene til Riis bilglass. Bygningen er for nedbrent til at man kan si noe sikkert om brannårsaken, skriver politiet i Nord-Trøndelag i ei pressemelding.

Konklusjonen er basert på åstedsundersøkelser, vitneavhør og gjennomgang av bilder.

Politiet undersøkte branntomta sammen med brannvesenet og lokalt el-tilsyn onsdag formiddag

Årsaken kan være brent opp

Fridtjof Rannem er politietterforsker, og er ofte krimtekniker på åsteder der det enten har skjedd noe kriminelt eller for eksempel har vært brann.

Onsdag formiddag prøvde han å få oversikt i restene av industribygningen som tidligere husa et bilverksted og et glassverksted.

– Vi må ha taktiske opplysninger før vi begynner, det nytter ikke å starte med murskje i et hjørne og se om vi finner noe, sier han.

– Varmen har vært så hard at det som har starta brannen, kan være borte.

Får info fra brannvesenet

De taktiske opplysningene henter han inn blant annet gjennom samtale med brannvesenet, som var på stedet først.

– Jeg må finne ut hva de har sett, og prøve å innskrenke området der det kan virke som om brannen har starta. Så må vi vurdere det området, og prøve å komme fram til hva som fantes der, sier Rannem.

Brannvesenet setter ofte inn kreftene på å berge det som ligger i nærheten av store branner, og da vil bygningen der det brenner, brenne helt ned. Det gjør jobben vanskelig for teknikerne.

Inne i ruinen er det helt utbrent.

– Der står det en bil, men det har vært varme, og ting har falt ned, så det går nesten ikke an å se at det er en BMW. Her må vi bare se om vi finner rester av noe, sier Rannem.

Fortsatt ukjent brannårsak

Rannem har også mottatt bilder fra en fotograf som var tidlig på stedet.

– Ofte er det vanskelig for brannfolkene å huske hvor de så hva. De skal gjøre en innsats med å slokke og sikre. Bilder kan hjelpe oss.

– Er dette et brannåsted hvor du tydelig kan se hva som kan være brannårsaken?

– Når det er slik som dette, vil det bli kvalifisert gjetting. Om vi i det hele tatt finner gjenstanden, så er det sannsynligvis bare en liten klump igjen. Og hvis det har skjedd noe med det elektriske, så er anlegget så sprøtt at når du tar borti det, går det i oppløsning.

Etter å ha sett seg litt rundt i det utbrente lokalet, kommer Rannem ut igjen. Det var som han trodde.

– Det er vanskelig å rekonstruere noe her, for det er så lite igjen. Det kan se ut til at brannen har oppstått i 2. etasje, men hvordan det har skjedd, vet vi ikke ennå, sier han.

– Vi fant sikringsskapet, men det går i stykker før vi får til å undersøke det skikkelig, sier politietterforsker Fridtjof Rannem.

Se bildene av brannen på nordsida i Steinkjer: