Hopp til innhold

Faren hans dokumenterte arbeiderhistorie i en mannsalder – viste seg å være billedskatt

I kasser og gamle album i kjelleren fant Odd Georg Skjemstad en fotoskatt etter faren sin, sagbruksarbeideren som kjøpte seg kamera som 16-åring.

På saga

Walter J. Skjemstad (midt i bildet bakerst) arbeidet hele livet på Saga i Steinkjer. Han og familien bodde også i nabolaget, i arbeiderbydelen Bogen. Ofte var han selv med på bildene sine ved hjelp av selvutløser.

– Pappa vokste opp i en familie på 1930-tallet, som brukte det meste av pengene sine på å kjøpe mat. Så egentlig var det litt rart at han fikk lov til å kjøpe seg kamera som 16-åring, sier Odd Georg Skjemstad ettertenksomt.

Han står foran en vegg full av bilder fotografert av faren sin, Walter J. Skjemstad. Fotografiene er utstilt i Hegdahl-gården kulturkafe i Steinkjer og viser arbeiderhistorie og hverdagsliv i arbeiderbydelen Bogen gjennom en mannsalder. Fra 1930-tallet til 1970-tallet. For sagbruksarbeideren var produktiv med belgkameraet sitt.

Da Odd Georg begynte å lete fant han 3000 fotografier i kasser og album. Nå er noen av bildene scanna, etterbehandla, forstørra og printa ut, med god hjelp av kulturkafe-vertinne Anne Mette Hegdahl. Utstillingen har fått navnet "Bogafølk".

Odd Georg Skjemstad

– Hvis pappa hadde opplevd at fotografiene hans ble vist på en utstilling, ville han ikke turt å komme. Han var alt for beskjeden til det, sier Odd Georg.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Hadde naturtalent for foto

– Vi som bodde på andre sida av byen visste ikke så mye om hvordan de hadde det i Bogen, forteller kulturkafe-vertinne Anne Mette Hegdahl.

Det var hun som oppdaget den store kunstneriske og historiske verdien av fotoene Odd Georg la ut på en lukket facebookside.

– Det er hennes ære at det er blitt noe av utstillingen, sier Odd Georg, som egentlig tenkte at bildene var mest interessante for slekta.

Så viste det seg imidlertid at mange av bildene er fotofaglige godbiter.

– Pappa må ha hatt en innebygget følelse som gjorde han god til å komponere billedutsnitt. Han gjorde ikke så mye ut av det, han bare så automatisk hvordan en god billedkomposisjon kunne være, sier Odd Georg.

Bogafølk

– Pappa hadde med seg kameraet på jobb og fotograferte arbeidskolleger i alle mulige situasjoner, forteller Odd Georg.

Forteller historien om arbeiderbydel mange ikke kjente

Bildene er fotografert i en tid da samfunnet var preget av klassedeling, og hvor folk fra ulike samfunnslag ikke omgikkes særlig. I Steinkjer, som i de fleste andre byer, var det på den tiden utpregede arbeiderbydeler.

– I riktig gamle dager, da mora mi var veldig ung i Bogen, fikk hun ikke engang feire 17. mai sammen med borgerskapet inne i byen, forteller Odd Georg.

Bogafølk

Bogafølket var tett knytta til bydelen sin. I dag ville mange misunt dem at de hadde egen strand i nabolaget.

Anne Mette Hegdahl kommer fra andre sida av byen, og bekrefter historien som Odd Georg forteller fra bydelen hvor han vokste opp, Bogen.

– Det var ikke naturlig for barna fra Sørsia av byen å orientere seg mot Bogen, forteller hun.

Odd Georg bekrefter at det kunne gå litt "vilt" for seg i Bogen innimellom. Kom det folk utenfra på besøk, kunne det hende at det resulterte i juling forteller han. Derav betegnelsen "Bogaramp".

Etter som årene gikk ble den økonomiske situasjonen for folket i Bogen stadig bedre, og etterhvert ble alle spor av de harde 1930-årene visket ut. Desto mer spennende er det å fortelle historien ved hjelp av bildene, mener Odd Georg Skjemstad.

– Det var mange som mente at jeg burde ha kalt utstillingen for "Bogaramp", men jeg synes ikke det var riktig. Det var mange som bodde der som ikke var ramp, sier han.

Odd Georg Skjemstad

– Her i strandkanten i Bogen, hadde pappa ofte med sitt Zeiss Ikon belgkamera, forteller sønnen Odd Georg til reporter Solvår Flatås.

Foto: Tariq Alisubh / NRK
Bogafølk
I 1935 kjøpte sagbruksarbeideren Walther J. Skjemstad fra Steinkjer et Agfa belgkamera. Med dette kameraet tok han bilder både før, under og etter krigen. Fotografiene skildrer i hovedsak arbeidet på "Saga" , samt hverdagsliv og fritid i arbeiderbydelen Bogen i Steinkjer. 3000 av bildene er tatt vare på av hans sønn Odd Georg Skjemstad og noen av dem vises for første gang offentlig i utstillingen "Bogafølk" på Hegdahl-gården kulturkafe i Steinkjer.