Hopp til innhold

Bildrap-siktet (30) har tidligere blitt dømt for vold og togsabotasje

Mannen som er siktet for uaktsomt bildrap i Steinkjer har tidligere blitt dømt for en rekke forhold. Han er dømt for å ha sabotert jernbanen ved Steinkjer. Han har også fremsatt grove trusler med henvisninger til Anders Behring Breivik.

Markeringer på bakken fra politiets krimteknikere etter at bil kjørte inn i personer i Steinkjer sentrum

Mannen som nå er siktet for uaktsomt drap etter påkjørselen i Steinkjer sentrum har vært involvert i en rekke forhold tidligere. Påkjørselen skjedde i sentrum kort tid etter at utestedene hadde stengt. På formiddagen første påskedag jobbet politiet med å sikre bevis på stedet.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Det var i 2016 at mannen ifølge en dom fra Inntrøndelag tingrett la kumlokk, skrap og en stor stein på toglinja ved Steinkjer.

Mannen ble tiltalt for å forsøke å skape en alvorlig jernbaneulykke, men ble ikke dømt for dette. Han ble blant annet dømt for sabotasje og skadeverk mot jernbanen.

Bane Nor opplyste i retten at det bare var et varslingssystem som hindret en alvorlig ulykke da et godstog kom kjørende mot gjenstandene mannen hadde lagt i sporet.

Mannen erkjente den gang straffskyld i retten for en rekke forhold, men mente at han ikke hadde noen plan om å skape en ulykke.

Han fikk en straff på 1,5 år ubetinget fengsel.

«Manglende konsekvenstenking»

NRK har lest dommen.

Der kommer det frem at retten trodde mannen når han forklarte at han ikke trodde noen ville bli skadet på grunn av gjenstandene på toglinja.

Retten vurderte det til at mannen hadde «manglende konsekvenstenking». Derfor kom tvilen ham til gode når de skulle vurdere om han bevisst hadde gjort handlingen for å skape en ulykke.

Tingretten mente mannen gjennomgående manglet evner til å se konsekvenser av egne handlinger. Dette gjaldt også alvorlige handlinger.

«Hans svake evne til konsekvenstenkning synes også å spille inn ved at han i liten grad reflekterer over hvilken konsekvens hans handlinger kan få for andre», skrev retten.

Det kommer fram at mannen i forbindelse med saken ble utredet av en sakkyndig som vurderte ham til å være lettere psykisk utviklingshemmet.

Den manglende konsekvensvurderingen ble sett i sammenheng med dette. Retten la til grunn at mannen var lettere psykisk utviklingshemmet i strafferettslig forstand. Dette var med på å redusere straffen han fikk.

Politiet opplyste på en pressekonferanse søndag at mannen er kjent for politiet fra tidligere.

Nå er 30-åringen fra Steinkjer siktet for uaktsomt drap etter å ha kjørt på flere personer i sentrum av byen natt til første påskedag.

En mann i 20-årene døde av skadene han fikk fra påkjørselen.

Etter det NRK får opplyst, har lokalt politi vært kjent med mannen fra tidligere, og de har rutinemessig informert PST om ham.

Les også Mann (30) erkjenner straffskyld etter påkjørsel i Steinkjer

Ulykke Steinkjer

Fremsatte grove trusler med henvisning til Breivik

I 2017, før saken om jernbane-sabotasjen kom opp for retten, gjorde mannen en rekke nye alvorlige handlinger.

Blant annet fremsatte han flere grove trusler både mot enkeltpersoner og befolkningen.

Ifølge dommen fra Inntrøndelag tingrett skal mannen blant annet ha truet med å drepe mange mennesker. I flere meldinger sendt til bekjente i 2017 omtalte han hvordan han ville med våpen skulle ta flere liv enn Anders Behring Breivik:

«Håpe breivik bli lillegutt i forhold», skrev mannen ifølge kopi av meldingene som politiet sikret seg.

– Han har truet med makabre, terrorlignende handlinger, og har skapt uhygge, skrev retten i sin vurdering av truslene.

Tingretten mente også at truslene var grove og lå «nært opp mot straffeloven § 134 om terrortrusler».

I dommen kommer det frem i rettens vurdering av alvorlighetsgraden for truslene at mannen kan fremstå ustabil når han er ruset.

«Tiltalte har i perioder fremstått som ustabil og uforutsigbar – særlig når han drikker. Flere har uttalt at de er usikre på hva han kan finne på når han er full», skriver retten i dommen.

Mannen truet også en Nav-rådgiver.

I retten skal mannen ha forklart at han kom med de alvorlige truslene for å raskere få opp saken sin i retten.

Dette skal ha vært knyttet til at media omtalte den alvorlige tiltalen om å ha forsøkt å skape en alvorlig togulykke. Mannen skal ha reagert kraftig på dette og ønsket å komme til soning for lovbruddet fort.

Nødetatene jobber på stedet etter at flere ble påkjørt i Kongens gate i Steinkjer natt til søndag. Flere ble truffet av bilen og en person døde senere av skadene.

Det var dramatisk natt til søndag i Steinkjer. I sentrum hadde en varebil kjørt på mennesker. En person ble alvorlig skadd og døde senere av skadene.

Foto: Privat / NTB

Også dømt for vold

Mannen ble den gang også dømt for flere tilfeller av vold.

Blant annet hadde mannen brukt vold mot en kvinne. Han hadde i tillegg brukt vold mot offentlige tjenestepersoner.

I tiden etter hendelsen på jernbanesporet ble han også tatt for promillekjøring.

Mannen hadde kjørt beruset både i båt og på en ATV.

Ifølge dommen ble mannen i 2018 fradømt retten til føre motoriserte kjøretøyer.

Undersøkelser NRK har gjort viser at mannen eier flere kjøretøyer.

Bilen som var involvert i den dødelige påkjørselen i Steinkjer sentrum natt til første påskedag er en av bilene som er registrert på mannen.

En lysfarget bil ligger i grøfta. Den er sladdet, så man ser ikke hva slags bil det er. På begge sider av bilen står politifolk. Bak er delvis snøkledd granskog. Foran er bar, lysgrå asfalt.

Det var denne varebilen som var involvert i påkjørselen i Steinkjer sentrum. Bilen som eies av en 30 år gammel mann fra byen ble senere funnet i en grøft et stykke utenfor bebyggelsen.

Foto: Elfi Leinan

Straffedømt som ung

Allerede i en alder av 18 år ble mannen dømt for lovbrudd.

Mannen ble da blant annet dømt for å ha forsøkt å tenne på en bygning.

I en tilståelsesdom kommer det frem at mannen i en alder av 16 år tente på papp inne i et bygg. Handlingen skjedde i frustrasjon, og kunne om det ikke ble slukket, ført til at hele bygget brant ned.

I dommen kommer det frem at han fulgte med på flammene og sikret at flammene fikk tak i bygget. Han skal ha hatt tanker om å tilføre mer brennbart materiale, men ble stoppet av noen som kom til.

I samme tilståelsesdom ble han også dømt for å ha båret en øks på offentlig sted ulovlig fordi han ikke hadde noen aktverdig grunn til å gå rundt med en øks. Han ble dømt til 60 dagers betinget fengsel.

Senere ble mannen igjen dømt i en alder av 22 år. Denne gangen også i form av en tilståelsesdom.

Mannen ble da i 2015 dømt for brudd på våpenloven for å ha hatt en hagle og ammunisjon til denne – uten verken våpenkort eller våpentillatelse.

Han ble også dømt for å ha fyllekjørt med en uregistrert motorsykkel i Steinkjer. I 2015 ble han dømt til 21 dager betinget fengsel og forbud mot å føre motorvogn i to år.